maandag 30 maart 2009

MAROKKAANTJES AAN DE LOPENDE BAND


MAROKKAANTJES AAN DE LOPENDE BAND
Maroc Moslmima
'Nederlandse ambtenaren voeren Marokkaanse wet uit'
maandag 30 maart 2009 09:45
Ambtenaren in Nederland zijn actief bezig met het naleven van een nieuwe nationaliteitswet in Marokko. Hierdoor zijn Nederlandse kinderen van Marokkaanse moeders niet alleen Nederlands zijn, maar nu ook Marokkaans. De VVD is verbijsterd en eist opheldering.

Uitleg kwestie in Tilburg
'Uit artikel 6 van de nieuwe Marokkaanse nationaliteitswet blijkt dat een kind van een Marokkaanse moeder of vader Marokkaan is. Deze bepaling heeft een onbeperkte terugwerkende kracht. Dit betekent dat dit artikel van toepassing is op alle kinderen die voor 1 mei 2007 uit een Marokkaanse moeder zijn geboren, maar geen Marokkaan werden. De moeder is Marokkaan. Uw kind is uit haar geboren. Dit betekent dat uw kind Marokkaan is,’ zo luidt de verklaring van de gemeente in de Tilburgse kwestie.
Dat meldt De Telegraaf.
Uitvoering
Marokko wil sinds kort dat ook kinderen in Nederland van een Marokkaanse moeder in de gemeentelijke basisadministratie (GBA) worden geregistreerd. Aan de betrokkenen zelf wordt niets gevraagd.
Volgens de krant werken ambtenaren in ons land actief mee aan de uitvoering van deze wet. Bij kinderen van Marokkaanse vaders was de nationaliteitswet al van kracht. Het Noord-Afrikaanse land wil nu dus ook dat kinderen van een moeder die uit Marokko komt, formeel Marokkaan worden.
Opheldering
De VVD is verbijsterd over deze gang van zaken, aldus de krant.
‘De gemeente gaat hiermee voorbij aan de keuzemogelijkheid van ouders hun kind wel of niet bij het Marokkaanse consulaat in te schrijven,’ aldus VVD-Kamerlid Paul de Krom, die opheldering eist van minister Eberhard van der Laan (PvdA, Integratie) en minister Guusje ter Horst (PvdA, Binnenlandse Zaken).

'Op grond van de wet GBA zijn wij verplicht onjuiste of onvolledige gegevens te corrigeren,’ schrijft de gemeente, naar aanleiding van een geval in Tilburg.
Door Robin van der Kloor
Bron Elsevier - Mail

Geen opmerkingen: