dinsdag 3 maart 2009

NL PERS EN VL PERS = 2 x PERS ?

De overname is dus in kannen en kruiken. ’t Pallieterke had er reeds 14 dagen geleden over bericht, maar besloot met de woorden (ongeveer) dat de soep waarschijnlijk niet zo warm gegeten wordt als ze tafel komt.
Laat het mij verder geen ‘overname’ noemen, maar veeleer een samengaan.
Een stap in de goede richting. Met de betrachting naar een grotere omzet, maar vooral door meer te schrijven over wat er werkelijk leeft bij de mensen. Wat objectiever en zo niet blindelings de POCO-cultuur volgend. Deze zelfs een beetje tegen de haren in strijkend…Bij definitie ongebonden en zeker niet op gebied van staatssteun, wiens brood men eet, diens woord men spreekt….
En als ik dan toch dit ‘fata morgana’ zou mogen beleven: laat het een eerste stap, een van de vele nog te volgen stappen zijn, die de Staatsgrenzen overstijgt en deze nutteloos maakt.

Belgische Persgroep neemt meerderheidsbelang in PCM
dinsdag 3 maart 2009 11:03
Dagbladconcern PCM, uitgever van landelijke kranten als NRC Handelsblad, Trouw en de Volkskrant, komt in handen van het Belgische mediaconcern De Persgroep.
Aandeelhouders
De bestaande aandeelhouders (zie hieronder) behouden hun prioriteitsaandelen in de dagbladtitels:
• Stichting Democratie en Media (90,3 procent)
• Stichting De Volkskrant (7,2 procent)
• Stichting ter bevordering van de Christelijke Pers (Trouw, 2,5 procent)
• Stichting Lux en Libertas (NRC, één aandeel)
De Persgroep betaalt 100 miljoen euro voor 51 procent van PCM. De Telegraaf Media Groep toonde eerder interesse in het bedrijf. Ook HAL Investments van het Financieele Dagblad en Weekbladpers Groep van Vrij Nederland toonden interesse, maar PCM gaf de voorkeur aan de Belgen.
PCM Uitgevers gaat het geld voornamelijk gebruiken om zijn schulden - van ongeveer 120 miljoen euro - af te betalen. PCM dreigde een deel van de zeggenschap kwijt te raken aan de schuldeisers.
'Goed nieuws'
Met de deal krijgt De Persgroep NRC Handelsblad, de Volkskrant en Trouw in handen. Het bedrijf was al uitgever van de Amsterdamse krant Het Parool en de muziekzender Q-Music. In België geeft het mediaconcern Het Laatste Nieuws en De Standaard uit.
'Goed nieuws,' vindt hoofdredacteur Jan Bonjer van het AD (ook onderdeel van PCM). 'Hiermee komt het moment naderbij dat AD veel efficiënter kan gaan werken.'
Concurrentie
PCM en De Persgroep hebben afgesproken te onderzoeken of het verstandig is een van de dagbladen te verkopen, omdat NRC Handelsblad en de Volkskrant hebben aangegeven niet met een concurrent in één bedrijf te willen zitten
Bton Elsevier - Mail

Geen opmerkingen: