woensdag 4 maart 2009

VLAANDEREN VLAGT

VLAANDEREN VLAGT
NIEUWSBRIEF VL² nr.154 (dinsdag 3 maart 2009)

“Laat ons liefste samen varen”
Wist Bert Peleman toen al dat in 2009 voor Vlaamse politici
het politieke water nog heel diep zou zijn?

Beste,
Onze vorige acties:
- Van dinsdag 17 februari tot en met zondag 22 februari: de Zesdaagse van Hasselt.
- Op zaterdag 21 februari: Veldrijden in Eeklo.
- Op zondag 22 februari: Veldrijden Sluitingsprijs (GVA-trofee) in Oostmalle.
- Op zaterdag 28 februari: Wielrennen Omloop Het Nieuwsblad in Gent.
- Op zaterdag 28 februari: Wielrennen Beverbeek Classics Hamont-Hasselt.
- Op zaterdag 28 februari: Wielrennen Rijkevorsel.
- Op zondag 1 maart: Wielrennen Kuurne-Brussel-Kuurne.
- Op zondag 1 maart: BK Veldlopen in Oostende.
Meer hierover vind je soms verderop in deze Nieuwsbrief ("Zon en schaduw over Vlaanderen
Vlagt").
Onze volgende acties:
- Van vrijdag 6 maart tot zondag 8 maart: De Driedaagse van West-Vlaanderen (Wielrennen).
- Op zondag 15 maart: De Omloop van het Waasland Kemzeke-Stekene (Wielrennen).
- Op zondag 15 maart: De Kattenkoers van Ieper (Wielrennen).
Wie zich nog wil aanmelden voor deelname:
Tel/fax: 014.61.91.33 of E-post: ivan. mertens@vlaanderenvlaqt.orq .
Wandelen voor Vlaanderen:
- De juiste planning voor de komende weken vind je gewoonlijk op
http://www.vlaanderenvlagt.org/ . Wel zich voorzien van warme en waterbestendige kledij! Praktische informatie en aanmelden voor
meedoen: Secretariaat “Wandelen voor Vlaanderen” Grotebeekstraat, 15 2340 Beerse Tel.: +32(0)14 61 91 33 E-Post:
secretariaat@wandelenvoorvlaanderen.org Webstek: www.wandelenvoorvlaanderen.org
Rekeningnummer: KBC 743-0419580-69

Zon en schaduw over Vlaanderen Vlagt
- Tijdens de Zesdaagse van Hasselt waren we verscheidene avonden aanwezig. De organisatoren hadden er alles aan gedaan om er een feest van te maken.
- Daags na de veldrit in Eeklo
http://www.sporza.be/cm/sporza.be/wielrennen/Veldrijden/fietserke%2Bveldrijden/1.475259
werd met de Sluitingsprijs van Oostmalle een prachtig veldritseizoen afgesloten. Sven Nys en Niels Albert maakten er nog maar eens een feest van en voor de “ouwe” Richard Groenendaal was het zijn definitief afscheid aan het actieve veldrijden in Vlaanderen. We zullen hem missen! Met deze ook onze waardering voor alle veldrijders (m/v) die van hun wedstrijd steeds een boeiend kijkstuk maakten.
http://www.sporza.be/cm/sporza.be/wielrennen/Veldrijden/fietserke%2Bveldrijden/1.475871
Wandelen voor Vlaanderen
- Wij laten Sint-Truiden niet los, We kregen er opnieuw veel goede reacties, wat financiële steun, maar ook weigeringen om een zwaaivlaggetje aan te nemen. Tja, als een dienaar der wet die als verzamelaaitum beschouwt en ze van de kinderen afpakt…
VL in de media
- Op voorstel van onze Limburgse vlaggers werd de actie in Heusden (winterduatlon) vervangen door de veldrit in het Nederlandse Heerlen
http://www.youtube.com/watch?v=jbOF9j0JlhU waar de sfeer opperbest was en de Nederlandse cameraman ons goed bedacht. Daarvan was niets te zien op VRT of VTM “die alle zeilen moesten bijzetten om het Zangfeest uitvoerig in beeld te brengen”, maar wel op een Nederlandse zender en het was knap. Diezelfde dag was er ook in Vorselaar een geslaagde éénmansactie met toch een drietal vlaggen en heel wat zwaaivlaggetjes opvallend in beeld.
- In Oostmalle gaf het onverantwoord slordig zwaaigedrag van een gelegenheidsvlagger de reportageploeg van de openbare zender de gelegenheid om nog eens van jetje te geven. Geen knippeschaar deze keer!
- Met de Omloop van het Nieuwsblad (tot vorig jaar de Omloop Het Volk)
http://www.sporza.be/cm/sporza.be/wielrennen/090228_Omloop_verslag# , Hamont-Hasselt
http://www.beverbeekclassic.be/MediaRitverslag.htm en Kuurne-Brussel-Kuurne
http://www.sporza.be/cm/sporza.be/wielrennen/090301_KBK_verslag# werd het wegseizoen 2009 op gang geschoten, ook door Vlaanderen Vlagt, en iedereen heeft het gezien.
Uit de oude doos
Hier hernemen wij stukjes uit de vorige nieuwsbrieven van “Vlaanderen Vlagt”. Er is tegenwoordig heel wat te doen over “racistische” voetbalspreekkoren die door de Walen niet in dank worden aangenomen…
We citeren uit de NIEUWSBRIEF nr. 59 van 12 juli 2005 (over Rock Werchter): “Het Rockfestival in Werchter was ook dit jaar een rijke bron van anecdotes:
- "Wat een mooie vlag! Jammer dat ik niet in Vlaanderen woon!". Deze waarheid komt uit de mond van een Nederlander...
- Sommigen vonden onze aanwezigheid met een verkoopstand een provocatie... En dat in ons eigenste Vlaanderen! Het idee voor een verkoopstand kwam dan nog van de inrichter zelve!
- Velen hadden "het" vlaggen, vooral tegen de avond aan. Wij ontkennen ten stelligste dat "Vlaanderen Vlagt" daar voor iets tussen zit!
- Ongelooflijk maar waar: Een flamingante festivalganger die wat te diep in het plastieken bekertje gekeken had vond dat we met ons vlaggengezwaai niets voor Vlaanderen deden. "Laat me eens jullie lidkaart van … (censuur) eens zien?" Dat konden we dus niet. Hij wel. Dat we de voorzitter niet persoonlijk kenden was ook al geen pluspunt ...
- Er waren ook Waalse festivallers…Uit waardering voor onze gastvrijheid en uit dankbaarheid voor de miljardentransfers boden ze ons helemaal gratis de gelegenheid om ons Frans wat bij te spijkeren! Wij hebben weeral heel wat zinnetjes bijgeleerd: "Sales Flamands… Les Flamands sont des cons…Les flamands sont du caca…" Misschien bedoelden ze daarmee “onze” Vlaamse politici die zich al sinds mensengeheugenis als
dusdanig "profileren" ten overstaan van hun Waalse derhandelingspartners?
- Toch waren er andersdenkenden (ook Walen) waarmee we met respect voor andermans mening een goed gesprek konden voeren. Enkele jonge Walen waarmee we lang gediscussieerd hadden wezen hun streekgenoten terecht met: "Ce sont des Flamands sympathiques!".
- De totaalbalans was echter positief. Gemiddeld verkochten we per dag meer dan 100 vlaggen en werden heel veel gesprekken gevoerd.
- Naast de "topacts" op de weide werden door de passanten voor ons gratis heel wat volksliederen aangeheven: De Vlaamse Leeuw, Vlaanderen Boven, Het Vlaamse Heir staat immer pal, de Brabançonne, de Internationale, Limburg allein...
- Een jonge Waal kocht een leeuwenvlag en begaf zich gretig zwaaiend naar de festivalweide. We hebben hem niet zien terugkeren. Misschien kan hij uit ervaring zeggen: "Ik ben pas een uurtje Vlaming en ik heb al twee keer slaag gekregen!"... Ken je die?
- Een tegenstander beweerde dat de Belgischgezinden door het succes van onze acties gegeneerd waren om nog met hun vlag buiten te komen... Tja, wat moeten we daar op zeggen?”
Namens de hele ploeg "nomaden" van "Vlaanderen Vlagt"
De volgende nieuwsbrief is voor binnen twee weken, bij leven en welzijn.

Stuur dit e-postbericht snel door naar al de geïnteresseerden in
jullie adresboek!

We nodigen iedereen uit ( en niet enkel de mensen van VL²), om lokale evenementen op te luisteren met een paar leeuwenvlaggen. Indien nodig zal Vl² logistieke steun verlenen.
Wie plaatselijk een initiatief wil nemen kan ons steeds contacteren via
secretariaat@vlaanderenvlagt.org . Met jullie medewerking kan dit bericht op korte tijd verspreid worden naar duizenden adressen! Het is onze bedoeling regelmatig via E-post onze acties aan te kondigen en achtergrondinformatie te verschaffen over VL². Wij zetten door en
zullen uiteraard ook aanwezig zijn op andere sportevenementen. Bezoek ook regelmatig onze webstek waar je steeds in de agenda een overzicht van onze komende acties kunt raadplegen en foto's en verslagen van de voorbije acties kunt bewonderen: http://www.vlaanderenvlagt.org
PS: Heb je ergens iets gelezen over VL², in de plaatselijke pers, in dag-, week- of maandbladen, negatief of positief ? Stuur het met de noodzakelijke verwijzingen door naar luc.dhondt2@telenet.be . Ook leuke anecdotes in verband met onze acties mag je doorsturen. Wie onlangs met onze ballon, de "Klauwaert" heeft gevaren mag gerust een kort en leuk verslag opsturen! Meer info over een ballonvaart met de Klauwaert op http://www.balloninfo.be/ .

De promotie van Vlaanderen in binnen- en buitenland door de actievoerders van "Vlaanderen Vlagt" is slechts mogelijk door het steuntje in de rug van velen. En zoals het spreekwoord zegt:
"Vele kleintjes maken een groot!". Onze bankrekening is 418-9078059-72

Geen opmerkingen: