zaterdag 14 maart 2009

VIDEO SPEELTJES



Onze afwezigheid voor 7 lange dagen op het Internet is voorbij. We waren, om gezondheidsredenen, in het Edel Land der Belgen, en willen hier bij onze terugkomst een paar indrukken vastleggen.
• Hier rijden voor 95% kleinere personenwagens rond. Daar is het eerder omgekeerd! Crisis? Moet nog komen zeker? Of groeien de bomen in Vlaanderen eeuwigdurend tot in de hemel?
• De treinrit op zondagmorgen (vroeg) Nijlen-Antwerpen Centraal. Een nieuw soort treinwachter ontmoet: vriendelijk-gedienstig, piekfijn verzorgd uniform, een vat vol spoorweg-wijsheid, die zelfs de humoristisch bedoelde opmerking dat wij, reizigers, toch allen aandeelhouders van de NMBS zijn, geestig kon pareren. Is waarschijnlijk geen kiezer voor een der traditionele ‘democratische’ kleurpartijen…Mag, voor mijn part, benoemd worden tot Directeur-Generaal, want is de eerste spoorman met gezond verstand die ik ooit heb ontmoet! En laat Etienne Schouppe kaartjesknipper worden…..
• Het nieuw Centraal Station in Antwerpen? Is geen treinstation, maar een treintempel! Allen spijtig dat de glans meteen moet afstralen op de grootste (ploerten) burgemeester die ’t Stadt ooit gekend heeft.
• De reisbiljetten Kortrijk/Charleroi (voor de terugreis): weeral een verdoken of versluierd geschenk aan de Waalse economie: van overal in het Land naar Charleroi-Brussels South kost dit slechts € 11,-, een vriendenprijsje, om zoveel mogelijk reizigers naar daar te dirigeren. Een rit naar Zaventem? Ha, maar dat is de normale prijs, hé Meneer!
• En of ‘Brussels South’ floreert! De tweede locatie heeft Gulliver-allures, is super-de-grand-luxe, terwijl de eerste, amper een paar jaar geleden uit de grond en uit het niets gestampt, erbij ligt zoals straks Zaventem erbij zal liggen….uitgestorven en doods. Maar netjes betaald. Met geld van de Vlamingen….
• Niet te vergeten, dat het gros der reizigers Vlamingen en Nederlanders zijn….
• De omroeptalen? Eerst Frans (Foei, Eigen Volk Eerst!) dan convenabel Engels, dan geradbraakt papegaaien Nederlands.
• Het security- en baliepersoneel? Verwaand, bitsig, genietend van hun etnische omgekeerde discriminatie?
• De taxirit Charleroi/Vlieghaven, op een onchristelijk vroeg uur: (we waren terug in Rome om 08 uur…- kwiek vrouwtje van 60 jaar, Italiaanse (zonder heimwee) collega-raciste die haar toekomstig pensioentje vergeleek met wat een asielzoekster wèl krijgt (schande!) die door de gelijkschakeling man-vrouw nu nog 5 jaar langer moet werken (dubbele schande!) en die, omdat ze Italiaanse is, altijd als vreemdelinge in eigen land behandeld wordt (driewerf schande!) .
• Dat vrouwtje dat sakkert, omdat de ganse stad Charleroi ontredderd voor het verkeer, lijdzaam de metrowerken moet ondergaan….Wij hebben even moeten slikken……Metrowerken? Waarom weten wij hier niets van in Vlaanderen? Wat een prachtig toekomstvisioen: een veel te grote moderne luchthaven, met passagiers-potentieel, een hernieuwde stadskern (met Europese subsidies), de schitterende omgeving van het vernieuwd centraal station, en nu nog een prestigieuze metro…Laat het Land nu maar uiteenvallen…Die van Chareroi zijn binnen….en de ‘Sales Flamins’ hebben alkles netjes betaald…Als het ooit tot ‘rattachement à la France’ komt, staan ze daar zeker niet met lege handen!
• De Carolingois hebben zelfs de Vlaamse gastronomie in huis gehaald…de beste ter wereld. Niet te geloven? Probeer het dan maar uit: achter het hoekje bij het Ibis-hotel (vlak voor het station) bij den Italiaan.: ‘La Bruxelloise’…Overheerlijk menu. Vlotte bediening door ’n Italiaanse schone die amper Italiaans spreekt, maar vergaat van heimwee. Tweede bediening: ’n Waalse, perfect in de Nederlandse taal…Kwalificatie door 2 fijnproevers: buiten categorie!

Besluit: Zouden wij, Walen en Vlamingen, na alles, niet beter samen blijven? HiHi HaHa! Alles staat daar nu zo mooi op zijn pootjes, en alles is betaald (of zal door ons, via de staatsschild, betaald worden)….Iemand die zijn buurman volledig ‘inricht’ van de kelder tot de zolder, van de gezinswagen tot de kinderfiets, die in zijn winkelwagentje ook buurmans zaken voorziet. blaast tot slot van rekening toch ook niet alle bruggen op? Zou zonde zijn van de investering! Tenzij de dame des huizes…..
Besluit 2. Die geweld-videaspeeltjes…want dat was per slot van rekening de titel van dit stukje. Onderwerp van alle gesprekken, de schoolmoorden door een 17-)jarige in Duitsland. Hoe lang reeds maken wij ons daar druk over, tussen ons tweeën, bij het horen van al die krankzinnige ontsporingen..maar ja, onze Grote Geesten, Europese, belse en Vlaamse, hebben andere zaken aan hun hoofd….En hoe verdorvener onze jeugd wordt, hoe heilzamer de strenge leer van de Onderwerping (Islam, in ’t Arabisch) ons zal tegenlachen….Een beetje geduld. Als er niets aan gedaan wordt is het probleem binnen enkele jaren vanzelf opgelost….Maar wat als de Partij der Onkreukbaren aan de macht zou komen? Als ‘Rechts’ in Europa dermate sterk wordt dat er gezamenlijk kan opgetreden worden? Hoop doet leven…..
Wat met die gewelddadige videogames
http://bartdebie.typepad.com/over_out/2009/03/wat-met-die-gewelddadige-videogames-.html

Iedereen heeft het vreselijke nieuws over de schietpartij in Duitsland intussen wel vernomen. Vijftien doden is de voorlopige triestige balans. De dader was een 'onopvallende' jongeman zoals hij nu in de media wordt genoemd. Een teruggetrokken kerel die vaak videogames speelde.
Eén van die videogames is het onderstaande "Counterstrike", een van de meest populaire online games. Meteen rijst de vraag of gewelddadige videogames van enige invloed kunnen zijn op potentiële 'wilde schutters'. Het antwoord is niet eenvoudig. Er zijn zowel studies die aantonen dat die games wel degelijk een gevaar kunnen zijn en er zijn studies die net het omgekeerde aantonen. Het feit is dat de meeste van dergelijke 'wilde schutters' wel een of ander kopieergedrag vertoonden.

Mijn partij heeft al enkele malen de bevoegde minister in het Vlaams parlement ondervraagd om na te gaan of er geen maatregelen genomen moeten worden. Lees : de verkoop van dergelijke gewelddadige games aan banden leggen. Ik besef dat dit een quasi onmogelijke opdracht is. De meeste zaken kunnen gedownload worden, men speelt ze online of gaat ze gewoon in het buitenland halen. En dan zwijg ik nog over de illegale kopies. Maar deze moeilijkheid mag voor de overheid geen excuus zijn om niets te doen.

En hebben dergelijke games invloed op het gedrag van jongeren ? Mijn mening : jongeren die een stabiele thuissituatie kennen en die in min of meer sociaal normale omstandigheden opgroeien, kunnen volgens mij perfect het verschil maken tussen fictie en realiteit. Maar misschien is dit véél minder het geval met jongeren die in een sociaal isolement zitten en weinig normen of waarden bijgebracht worden ?

Ik gooi de vraag dus in de groep voor een pittige discussie. Wat met die gewelddadige videogames ? Vrijheid blijheid of op de een of andere manier aan banden leggen ? En hebben dergelijke games volgens u invloed op onze jongeren ?

Geen opmerkingen: