maandag 30 maart 2009

NSV BETOGING EN OUDE MEDIA
De Nationalistische Studentenvereniging in het algemeen, en hun betoging in Leuven van 26 Maart in het bijzonder, liggen niet in de bovenste schuif bij de bijna ter ziele gegane Oude Merdia, die nog altijd niet de tekenen des tijds begrepen hebben….
Niemand beter dan http://www.sponssteen.be/ kon hierover correcter verslag uitbrengen. Hieronder integraal zijn objectieve waarnemingen, die hij met bijna chirurgische precisie ten tonele voert. Het is bijna een snelcursus voor de journalistenschool!
Ik vind het alleen spijtig hem niet iedere dag, bij de rondgang van mijn favorieten, niet met nieuw leesvoer te ontmoeten. Mensen, wat zou het leven heerlijk zijn! Ik vraag me af of het zou helpen, moesten wij in massa een beetje aandringen? Maar verduiveld: er is geen reacite-module te vinden op zijn blog. Hem persoonlijk een mailtje sturen is ook riskant, want ‘spam’ zal hij ook wel weren. Allez, wat hij voor ‘spam’ zou aanzien maar het niet is. OK, Hubert?

(586) DAGBOEK zaterdag 28 maart 2009
20:12

Leuven, donderdagavond 26 maart 2009, betoging van de NSV (Nationalistische Studentenvereniging), en tegenbetoging van democraten (eigen woordkeuze). Op zichzelf geen belangrijke gebeurtenis, maar wegens de aard van de tegenstanders een nieuwe gelegenheid om de stand van de partijdigheid van de Vlaamse media te meten.
Het eerste verslag vond ik donderdagavond al, op internet, van BELGA. Bevatte niet veel meer dan het aantal deelnemers: 400 bij de NSV, 600 bij de democraten. Die aantallen werden later in de eigen verslagen van de media gewoonlijk bevestigd; soms opgeblazen voor de democraten; soms afgezwakt voor de NSV.
In een later bericht van BELGA, 27 maart, een zin die aanvankelijk door de media wordt verzwegen: Na afloop van de betogingen richtten een 100-tal linkse betogers vernielingen aan (voertuigen van de spoorwegpolitie, ruiten van het KBC-gebouw, …). Nieuw, misschien wegens het late uur van de gebeurtenis donderdagavond: een groep rechtse betogers maakte amok op de Oude Markt (BELGA geeft geen verdere details, vermeldt geen geweldplegingen of vernielingen; dat doet vermoeden dat het verhaal over het rechtse amok erbij gehaald werd om te suggereren dat de twee soorten betogers mekaar een beetje waard waren).
De verslaggeving van de zenders en de kranten op het internet was op enkele uitzonderingen na abnormaal bondig bij het vermelden van de vernielingen door linkse deelnemers. Bovendien ruim laat: alleen Het Laatste Nieuws vermeldde ze al in zijn eerste bericht (donderdag 26 maart). De VRT-radio en -TV hebben bij mijn weten geen woord of beeld gewijd aan het evenement (behalve misschien enkele seconden op een middernachtelijk uur).
Soms werden de feiten vervalst doordat de versie van de democraten werd overgenomen. Het Nieuwsblad: de aanvallen van de democraten op de politie waren het werk van een scheurfractie! De Morgen (letterlijke citaten): De politie benadrukte dat de relschoppers niets van doen hadden met de linkse tegenbetoging. Ook de organisator Blockbuster reageerde kwaad op de herrieschoppers.
De berichtgeving van Het Belang van Limburg was doorgaans gematigd. Des te verrassender waren daarom de hetzerige toon en de smadelijke inhoud van een videofilmpje dat HBVL bij ik weet niet welke nieuwsfabrikant had gekocht. Eerst een woordvoerder van een van de organiserende linkse verenigingen (COMAC?): de NSV heeft onlangs nog de Kristallnacht herdacht; dat bewijst welke soort democraten de NSV verenigt. Dan de stem van de commentaarlezer: tijdens die nacht werden duizenden Joodse winkels vernield door de nazi’s; zover kwam het gisteren gelukkig niet; er sneuvelden alleen enkele ruiten van de KBC! De teenager die de tekst voorlas besefte duidelijk niet dat hij zijn linkse vrienden een pad in de korf zette. In Leuven hadden zij de vernielingen aangericht. Dus zij waren de nazi’s. Daarom is er zo weinig intellectueel plezier te beleven aan een discussie met de huidige linksen. In de meeste gevallen heeft men te doen met schoften, die bovendien niet erg bedreven zijn in de redeneerkunde.
Mijn algemene indruk. Wat de domste vormen van vooringenomenheid betreft, zijn de media niets veranderd. Voor hen is rechts is des duivels. Links wemelt het van de nobele karakters.
En De Morgen en de VRT zijn daarin de kampioenen.

Geen opmerkingen: