maandag 23 maart 2009

I'M AFRAID - GO AWAY


I’M AFRAID OF YOU - GO AWAY

Na de ‘Meiden van Halal’ nu ook nog de Franse mediaster en hiphopper, een zekere … Médine…..Slikken zullen we ze, en zwijgen! Aldus een verhelderende dmde gedachte van deze morgen.
Ze kunnen het niet laten!
Geniet mee van de heilsmuziek in de OUVERTURE TOT DE ISLAMISERING van het verlicht genie Jan Goossens, artistiek leider van de KVS, als ik even mag beklemtonen de Koninklijke Vlaamse Schouwburg. Tot nader order nog altijd niet de Koninklijke Islam Schouwburg, al zou dat misschien welgevalliger klinken in de oren van deze verlichte achterlijke..
Een mens zou zich afvragen met welk recht die man spreekt, al heeft hij natuurlijk recht op een persoonlijke eigen mening. Maar dan mag hij niet zonder het minste voorbehoud gaan tetteren en trompetten met het petje op van artistiek leider van een Vlaamse Schouwburg, koninklijk of niet. Beroepsbekwaamheid zou hem beter staan! Te oordelen naar het bezoekersaantal van zijn Schouwburg.
Inzake die T-shirts waarvan ons Jantje zo zot is. Tot de Dames en Heren ‘muslim’ zoals dat in ’t Frans heet, zou ik willen zeggen; niet slim hoor! Jullie bereiken het verkeerde resultaat door een verkeerd signaal. Door te vragen niet te panikeren, geven jullie toe dat, wie U ziet, instinctief panikeert. Dus jullie weten (of vrezen terecht) dat daar reden toe is…. Jullie klinken zo wat als de slager, die met het mes achter de rug, de schaapjes toespreekt! Niet slim, hé!
Wat zou U, artistiek Jantje, er van den ken, moest er in de Nieuwe Media (het Internet, waar U netjes geen vat op hebt) oproepen verschijnen voor het dragen van T-shirts met het opschrift: (zie titel)
I’M AFRAID OF YOU – GO AWAY.
Weetewa? ik in Uw plaats zou schrijven, artistiek Jantje? Ik zou schrijven: Muzelmannekes en Muzelvrouwtjes, jullie zouden toch moeten weten dat alles wat vreemde veren heeft, weggepikt wordt (in de dierenwereld). Begin dus met normaal gekleed en geschoren te zijn. Spreek en schrijf daarbij onze taal en laat die Arabische macaroni-slierten waar ze thuishoren, in de zandbak van de warme woestijn of in de koele paleizen van de verre kaliefen en vrome sultans. Wees een beetje gematigder op Uw sites, op ‘wijblijvenhier.nl, om maar een voorbeeld te noemen. Oordeel streng over Uw broeders en zusters bommenleggers en raketschieters overal ter wereld en zorg dat we ondervinden dat jullie dat echt menen. Hou Uw eigen ‘kansarme jongeren’ in toom en zorg dat ze de schoolbanken verlaten aan 18 jaar met toch wat meer dan een kleuterklas-diploma op zak. Zorg door jullie eigen sociale controle dat onze gevangenissen niet zo overvol raken en geloof ons, als wij zeggen het goed te menen met jullie. Maar zeg AUB in jullie thuislanden dat het nu genoeg is. TTOP IS TEVEEL en TEVEEL IS TROP. Jullie hebt gekozen: zelfs als een kat in een viswinkel geboren is, is ze daarmee nog geen vis. Het zal jaren duren éér Vlaanderen Uw vaderland is. Begin dus met Uw vroeger land, neen, niet te vergeten, maar los iedere dag de banden een beetje meer. In dezelfde mate dat U ons dat laat voelen, zullen wij jullie liever zien blijven. Nota Bene, voor de slimsten onder U: al eens gedacht aan een bloeiende carrière daar waar U vandaan bent gekomen? Jullie zouden een sieraad voor de familie zijn en een verrijking voor de economie van jullie vaderland. Zou mooi meegenomen zijn: terug in eigen traditie, eigen godsdienst, eigen mensen, waar het respect, waar jullie zo om roepen, jullie automatisch zou toekomen….
En die T-shirts? Laat die waar ze thuishoren. Bij menselijke wezens die willen leven zoals 1400 jaar geleden. Al staat het jullie natuurlijk vrij om dat niet te doen. Maar ‘Not in My home’ is ook een duidelijke slogan, niet?


'I'm muslim, don't panik'

Jan Goossens, artistiek leider van de KVS, schrijft om de twee weken een opiniestuk voor De Gedachte. Vandaag: Médine, de meiden van Halal en de vijanden in onszelf.

De islam is hier en gaat niet meer weg. Jan Goossens haalt zowel de Franse hiphopster Médine als de Nederlandse Meiden van Halal aan om te tonen waarom we het ons niet kunnen permitteren om de brains, de energie en het engagement van Belgische moslims te negeren.

Klaagzangen over de jeugd van tegenwoordig zijn van alle tijden, maar wie op 13 maart in Brussel present gaf op het concert van de Frans-Maghrebijnse hiphopster Médine, georganiseerd door de socio-culturele organisatie Comac-Quartier, kwam buiten met de indruk dat het met de jonge allochtone generatie in onze hoofdstad wel goed komt, als er naar hen geluisterd en met hen gedebatteerd wordt.

Rapper Médine ziet er uit als een zware jongen, heeft een stoere podiumact, maar zijn teksten, door 800 Brusselse jongeren van a tot z meegezongen, getuigen van een constructief politiek bewustzijn en blijven ver van alle gangsta rap-clichés. Die cocktail slaat aan, in die mate dat Médine al zijn eigen kledinglijn heeft, met als motto 'Le savoir est une arme'. 'I'm muslim, don't panik', staat er op een van zijn t-shirts.

Die kreet vat krachtig samen wat Médine, en zoveel jongeren van Maghrebijnse afkomst uit de Franse banlieues, Schaarbeek, Molenbeek en de rest van ons land, aan de wereld te zeggen hebben: wij zijn hier en gaan niet meer weg, en wij willen echt een deel van de samenleving zijn.

Een hoofddoek en een grote bek
We zouden dom zijn als we met dat signaal niet ons voordeel doen: de energie en de brains van de Brusselse fanclub van Médine - ja natuurlijk, deels gelovige moslims - kunnen we in Brussel beter niet verspillen, al was het maar omdat onze stad anders een tijdbom wordt. Laat ons van islamofobie dus geen plicht maken, zoals Filip Dewinter vraagt. Dat zou een historische vergissing zijn.

Dat we het moeilijk hebben om de realiteit te aanvaarden dat van onze 'wij' onder meer ook vrijgevochten, felgebekte en gehoofddoekte jongedames deel uitmaken, bleek recent toen Phara in een briljante move Dewinter confronteerde met de Meiden van Halal. De zussen Esmaa, Jihad en Hajar Alariachi zijn bekende tv-figuren uit Nederland met alle vermelde kwaliteiten: een heerlijke Hollandse grote bek, uitgesproken meningen en felgekleurde hoofddoeken.

Ze hadden één punt: wij zijn geboren en getogen Hollanders die alle Nederlandse wetten respecteren, en ook gelovige moslima's die iedere dag gehoofddoekt naar het werk gaan. Geen speld tussen te krijgen, maar toen de zussen aan Dewinter het niet onlogische verwijt maakten dat hij onze samenleving dreigt te 'ontwrichten' met zijn islamofobe pleidooi en stelling dat ook de zussen 'onderdrukte vrouwen' zijn, ontstak het studiopubliek in pro-Dewinter toorn.

Uiteraard moet de islam kritisch bevraagd worden, maar stilaan is er sprake van een uitzichtloze obsessie tegen die islam. Dat bleek vorig weekend ook uit een opiniestuk van DS-criticus Mark Cloostermans. Die stelde de pertinente vraag of de heisa rond de niet-selectie van Erwin Mortier voor de kanselredes in Mechelen niet overdreven was. Een pleidooi voor nuancering, tot de aap uit mouw kwam: echt 'smadelijk' was dat de linkse kerk fel inhakte op onze kardinaal maar niet op Tom Lanoye, die een petitie tekende met de vraag om Hamas van de lijst van terroristische organisaties te schrappen.

Makkelijk vijandbeeld
Cloostermans' stelling: Lanoye steunt Hamas en dus ook de invoering van de sharia, en hij komt er nog mee weg ook. Zijn conclusie: Hollands essayist Joost Zwagerman heeft alweer gelijk - kritiek op de islam mag niet. En Mortier wentelt zich in een makkelijk 'vijandbeeld'. Misschien is Cloostermans selectief doof, maar mijn oren tuiten ondertussen van de kritiek op de islam, ook uit zelfverklaarde linkse hoek. Het discours van Zwagerman lijkt me, voor wie Paul Scheffer las, al zowat tien jaar oud. Tenslotte: wie Mortier om nuancering vraagt, wentelt zich best zelf niet in makkelijke vijandbeelden van Lanoye en de islam.

Inzien dat decriminalisering van het democratisch verkozen Hamas noodzakelijk is in Palestina, is geen goedkeuring van ieder Hamas-programmapunt. Bovendien is de Hamas-houding tegenover die sharia in snelle evolutie, wat niet geldt voor onder meer het mysogine en door België gesteunde regime in Saoedi-Arabië.

Een onderzoek van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen toont aan dat onverdraagzaamheid en racisme in Vlaanderen en Wallonië ingeburgerd raken. Brussel scoort over de hele lijn beter, gemiddeld 15 tot 20 procent, wat het centrum tot het inzicht brengt dat veelvuldig contact met 'anderen' onze samenleving vooruithelpt. Niet zo lang geleden kwamen nieuwsgierige Vlamingen per bus naar culturele actviteiten in Brussel. Misschien moeten we dat opnieuw promoten, in een geactualiseerde versie: ook een concert van Médine zou op de agenda kunnen staan. Het zou een speelse manier zijn om het makkelijke vijandbeeld te counteren dat 90 procent van de gelovige moslims gevaarlijke fundamentalisten zijn.

Of we nu willen of niet: gelovige moslims zullen 'onze' toekomst mee vormgeven, in Brussel en België. Om het laatste woord te geven aan Bono: "Dat hele 'zij versus wij'-gezeik is melig. Er is geen 'zij', alleen 'wij'. Onze vijanden zijn innerlijke demonen zoals ijdelheid die je beletten om je volle potentieel waar te maken. Dat zijn pas interessante tegenstanders." Misschien moeten we islamofobie aan dat lijstje van tegenstanders toevoegen.
23/03/09 07u31

Geen opmerkingen: