vrijdag 2 september 2016

3652



5/835 * - Caterpillar als eerste van een lange rij gesneuveld -
.
DEEL 3
Vrijdag 2 september
Zon 6u58-20u25
Z Margriet van Leuven
*
3652 - WORDT CATERPILLAR STRAKS FLATERPILLAR OF WORDT ALLES INEENS WEGGEFLATERD
*

*

*
Hij is er niet meer, Caterpillar, de trots van het Walenland in Gosselies, vlak bij de luchthaven van Brussel-Zuid in Charleroi, waar er vroeger maar me heel wat minder succes, die ‘Metro Lége” op het randje af en met succes niet werd gerealiseerd, maar wel handenvol geld heeft gekost.
En neen, ik verlustig mij helemaal niet omdat er in dat armlastig landsgedeelte nog maar eens duizenden (tot 7.000) arbeidsplaatsen verdwijnen, hoofdzakelijk bij de kleine onderaannemers. Al verwondert het mij grotendeels dat de schuldige hiervan de slecht draaiende wereldeconomie zou zijn, en niet de Waalse Parti Scandalde. Noeste werkers of niet, het merendeel van die werknemers zullen voor de rest van hun leven ten laste vallen van de Gemeenschap. Misschien worden die wel ‘Staatsambtenaar’, zodat de werklozen statistieken daar geen last van krijgen. Want die Federale ‘Gemeenschap’ wordt in hoofdzaak, zo niet uitsluitend, in stand gehouden door de kleine Vlaamse zelfstandige en/of de kleine Vlaamse werknemer.
Wat mij vooral ergert, is de hoogstaande onbekendheid van De Schandaard met de Wetten van de Economie.
Dat men afstandelijk doet tegenover het leed van de kleine Waal, tot daar aan toe. Al zou een tikkeltje bezorgdheid wel gemogen hebben.  Wat beseffen die dan niet dat ze de poten van onder hun eigen stoel zagen?
Enfin, in de tekst hieronder heb ik weer eens een paar accenten gelegd. Ik wens U veel leesverdriet.
*


GEPLUKT BIJ
*
Crisis in mijnbouw nekt site Gosselies
Door de problemen in de mijnbouwsector en de lagere vraag uit China zag Caterpillar, wereldleider in graafmachines, de laatste jaren zijn winst slinken. Daar is zijn tweede belangrijkste productiecentrum, in Gosselies, slachtoffer van geworden.
De sluiting van Caterpillar in Gosselies, waarbij 2.200 mensen hun baan verliezen, komt niet helemaal uit de lucht vallen.
Al in september vorig jaar kondigde de Amerikaanse producent van graafmachines aan dat het tienduizend jobs wereldwijd zou schrappen, goed voor negen procent van het totale personeelsbestand. Liefst twintig fabrieken zouden gesloten of grondig geherstructureerd worden.
De reden, volgens Caterpillar: de lage grondstoffenprijzen en de ook al flink gedaalde olieprijs. Als wereldleider in industriële graafmachines met vooral ook veel mijnbouwinstallaties, voelt Caterpillar de crisis in de grondstoffensector flink. In opkomende economieën als China en Brazilië is de groei en dus ook de vraag naar grondstoffen flink gedaald. Energie en mijnbouw, belangrijke klanten van Caterpillar, staan onder druk.
In de laatste financiële resultaten moest Caterpillar, met hoofdzetel in Peoria in Illinois, daardoor zijn groeiprognoses telkens naar beneden bijstellen. De omzet in 2015 lage bijvoorbeeld 15 procent lager dan het jaar voordien en de winst 43 procent lager.
Ondanks de duik naar beneden lag die winst wel nog altijd op 2,1 miljard euro. Het dividend voor de aandeelhouders ging ook niet naar omlaag.
Niet de eerste herstructurering
Om zich aan te passen aan de lagere vraag ‘moeten we nadenken over acties om de productiecapaciteit en de operationele kosten te verminderen’, aldus Caterpillar vanmorgen. De vestiging in Gosselies, de tweede belangrijkste productiesite ter wereld, had nochtans al inspanningen geleverd. De voorbije jaren schrapte ‘Cat’ wereldwijd al eens 31.000 jobs waarvan 1.400 op de site dichtbij de luchthaven van Charleroi. De vestiging zorgt er al sinds 1965 voor werkgelegenheid.

In juli legde Caterpillar nog kwartaalresultaten boven de verwachtingen voor, en liet weten dat het ergste voor de mijnbouw mogelijk achter de rug was, al bleef de verkoop lager dan het jaar voordien.
*


*
Hoe denkt U bijvoorbeeld, na lezing van voorgaand stukje over de bar-slechte wereldeconomie over deze zin:
In opkomende economieën als China en Brazilië is de groei en dus ook de vraag naar grondstoffen flink gedaald
En ik, die altijd geleerd heb, en er zeer veel geleerde boeken heb dienen te verslinden, dat goedkopere grondstoffen grote winsten meebrachten.
Enfin, met de economie vergaat het ons een beetje zoals met de negatieve interesten’, wat nota bene een fameuze omdraaiing is van de werkelijkheid. Dichter bij de werkelijkheid zou zijn van te spreken over ‘beleggings-boete’ dan woorden op te dringen die spontaan doen denken aan de voorbije wereld van opbrengsten. Het woord ‘rente’ is inderdaad zo veel als synoniem van ons spaarvarkentje goed besturen. Wat we, dank zij de EU, dus niet meer kunnen.
En Paul Magnette, Waals Minister-President, is volgens de TV ‘ontzet en gescandaliseerd’. Omdat er hem nog alleen maar als CEO en wapenfabrikant de industrie van het bloedvergieten rest om fier over te zijn?
Verder zou ik toch graag wat meer vernemen van De Schandaard wat er bedoeld wordt met
groeiprognoses telkens naar beneden bijstellen”.
Is blijkbaar weer al eens zoals de ‘negatieve rente’: verkeerde verwachting wekken. Wat is er mis met ‘verlies prognoses’. Of zijn die veel te duidelijk voor de naïeve lezer?
Het is alleen zeer spijtig, dat er voor de term ‘faillissement’ tot hiertoe geen omgekeerde benadering werd gevonden.
*
*

*

Geen opmerkingen: