zaterdag 10 september 2016

3672



5/968 * - Over een opiniërend hoofdredacteur -
.

DEEL 3
*
Zaterdag 10 september 2016
Zon 7u11-20u07
H Nicolaas van Tolentino
*
10/9/2008 Crash Lehmann Brothers.

Eigenlijk heeft het weinig zin om zich deze ongeluksdag te blijven herinneren want sedertdien is deze crisis gewoon blijven hangen. Net zoals deze van de ‘Jaren ’30 van vorige eeuw, de indirecte aanleiding voor de Tweede Wereld Oorlog. Ook toen was de crisis in Amerika begonnen…
Groot verschil: toen was het socialisme, op kop dat van A.H., in opmars. Nu is daar de opmars van de islammerij, die dezelfde destructieve maar hogere waarden in zich draagt. Onder het socialisme dat vandaag steeds verder wegzakt in de plooien van de Geschiedenis, was nog te leven, wat niet het geval is met die 1400 jaar oude achterlijke woestijn (non-)cultuur.
In 1938 slaagde Mussolini er bij de Conferentie van München nog in de gemoederen te bedaren, maar binnen het jaar dat volgde viel Duitsland Polen binnen en startte de cascade van oorlogsverklaringen. En begon de waanzin van de elkaar bevechtende ideologieën.
Groot verschil bij nu: de in alle landen voorkomende en spectaculair groeiende volkswil om binnen de eigen, desnoods te hertekenen, grenzen op eigen benen te staan. Dank zij de wereld der digitale communicatie, kunnen de ‘Machthebbers’ van het ogenblik niemand nog oren aannaaien. En dus is er hoop.
De vraag is maar of er nog tijd genoeg is….
*
3672 - HET SPEL ZIT OP DE WAGEN. NU NOG DE TEUGELS VIEREN  OM ZO VER MOGELIJK TE SPRINGEN

*

*
*
Bij De Morgen luidt dat nieuw al heel lang bekend geworden verhaal in schoon Vlaams: ’The game is on’. Wat voor de meeste mensen wel nieuw is, is de titel die de bevlogen hoernalist Bart Eeckhout toegedicht wordt. U maakte op deze blog al kennis met hem onder de eretitel ‘Bart Stinckman’ omdat die toen rücksichtlos de ondergang van onze Beschaving predikte. Maar sedertdien is de situatie rond Linkx wat opgeklaard. En geraken de blikken op de enige twee vooruit uitstekende punten van Godin Freya wat afgestompt.
Eigen lof uitvoerig belicht in de eigen gazet : het  stinkt wel een beetje, maar het is niet iedereen gegeven om opiniërend hoofdredacteur te worden genoemd. Zonder het te zijn?
Enfin, steek ze allemaal in ’n zak, maar DM zou ik er omdat er geen andere keus is, als eerste uithalen. DM is in mijn ogen gedreven, duidelijk en zonder franjes. Inzake kwaliteit staat ze het dichtst bij  ’t Pallieterke, dat jammer genoeg maar ’n weekblad is. Alleen de Vlaamse reactie moet erbij DM nog binnengebracht worden. Dus: terug de zak in, bij de overigen.
Enfin, wil ik maar zeggen: echt Hasseltse toestanden zullen er daar niet uit te voorschijn komen.
Promoveer ik nu De Morgen?
Ik mag hopen van wel. Maar als ’t goed is, zeggen we dat ook.
*

GEPLUKT BIJ
*
Bart Eeckhout wordt opiniërend hoofdredacteur De Morgen
*
Uitgever De Persgroep Publishing benoemt Bart Eeckhout (43) tot opiniërend hoofdredacteur van De Morgen. Samen met hoofdredacteur An Goovaerts komt hij aan de leiding van de krant te staan.
“Voor de lezers van De Morgen is Bart al lang een vertrouwde pen. Als opiniërend hoofdredacteur kan hij nu de verpersoonlijking zijn van waar De Morgen voor staat: een medium dat altijd en overal de juiste vragen wil stellen, dat met een gezonde kritische blik en eigen stem de wereld wil vatten”, zegt Isabel Albers, zakelijk-journalistiek directeur DPP.
De Morgen is bezig aan een groeiparcours op de lezersmarkt. De Morgen verkoopt dagelijks bijna 55.000 exemplaren, ruim 2 procent meer dan vorig jaar. Met 16.000 digitale abonnees is het de grootste digitale krant van het land en ook het lezersbereik van demorgen.be zit goed.
 Hoofdredacteur An Goovaerts: "Bart is al jaren een van de belangrijkste pionnen van de krant. Het succes van De Morgen vandaag is mede te danken aan zijn tomeloze inzet en de manier waarop hij de krant inhoudelijk intern en extern vertegenwoordigt. Ik ben zeer tevreden dat hij als opiniërend hoofdredacteur mee een trekkersrol gaat opnemen.”
“Als opiniërend hoofdredacteur mag ik doen wat ik het liefste doe: ik blijf zelf stukjes schrijven en ga collega's stimuleren om hun journalistiek talent ten volle te laten ontbolsteren”, zegt Bart Eeckhout.
“Dit is een prachtig en tegelijk spannend moment om mee de leiding van een krantenredactie op te nemen. De Morgen verkeert in goede conditie, we trekken steeds meer lezers aan. Tegelijk werkt de krant volop aan haar toekomst als multimediaal nieuwsmerk. Aan ons de uitdaging om het pad van de inhoudelijke meerwaarde te blijven volgen en te verdiepen en tegelijk te durven innoveren, zoals de lezers van ons verwachten. The game is on”, aldus Eeckhout
*

*
Het valt weer eens niet op, dat verstandige Linkxe mensen de bui zien hangen. En als goede kapiteins van hun schip, laveren ze dus bij. Of ze dat nu doen uit opportuniteitszin of niet, we zullen het pas weten als ze hun schepen achter zich zullen verbrand hebben. Door bijvoorbeeld kordaat stelling te nemen, op hun manier, van ‘Eigen Volk Eerst’. Om klaar en duidelijk te stellen, dat de multiculti een vergissing is geweest. Een ‘multimediaal nieuwwerk’ willen zijn, kan maar als de objectiviteit wel vooraan komt, en niet na de nationale belangen. ‘Tous ensemble’ is geen Vlaams.
En met ‘Nationale Belangen’ wordt geenszins de Coburger Belangen bedoeld, wel integendeel Het Vlaams Belang, om deze eenvoudige redenen dat het hemdje altijd korter is dan het rokje….
‘Zum Wohl’, zegt den Bart. En als ik U al eens tegen Uw schenen heb gestampt… Wel, ik moet toegeven dat het gewerkt heeft. Moest ik 60 jaar jonger geweest zijn, ik zou met plezier onder of naast U willen werken.
Nu moeten we, samen met de verspreide strijdmakkers het alleen proberen te redden…. Maar we doen ons best, want God doet de rest.
*
*

*

Geen opmerkingen: