woensdag 29 april 2020

142 - HET DAGELIJKS BROOD VREDES PARTNERS OF OORLOGSPARTNERS: LA VITA E BELLA VOOR DE TIJD DAT HET DUURT

142 - HET DAGELIJKS BROOD
         
*
VOOR SLECHT ZIENDEN, GOED ZIENDEN, BLINDEN EN VOORAL VOOR ZIJ DIE ZIENDE BLIND ZIJN
*
Woensdag 29 april 2020
*

*
DE MORGENSTOND
HEEFT GOUD IN DE MOND
*
Over naar ’t échte Guvaalke’ Lichtpunt v/d Dag..
*
Bretton Woods (2)
 … Ik had dat bericht wel uit de Economie katern van de weekeind-editie van De Standaard, geschreven door Ruben Mooijman, samen met Jan Reyns in mijn ogen een van de betere journalisten van de ex- AVV/VVK krant…./… (Nixon) Met de hulp van zijn minister van Buitenlandse Zaken, Henry Kissinger, beëindigde hij de oorlog in Vietnam en maakte hij de eerste opening naar het communistische China... Watergate.
Tot zover deze nieuwe portie sprankelende inspiratie van de hand van de Meester. Laten we ons dus vooral niet tegenhouden om hierop door te gaan…

SPEAKERS CORNER
Och die dS. Zelfs hun toppers schrijven floppers. Met daar dan boven-op, niet met blikschade, schade voor blik, maar met schede voor … goud. AVB-BVGeld….
**
*
Trouwens, die ‘nationale ‘goudvoorraden’ bij de Nationale Bank, die tot WO II zogezegd de basis waren voor de stabiliteit van onze munt, werden door de USA, samen met de rest van alle andere Europese goudvoorraden - uit veiligheid – met volle scheepsladingen overgebracht naar Fort Knox, groot 441 Km²…..
Een wegrits-manoeuvre, zonder weerga, zo zei onze Leraar Economie destijds, die zelfs Hitler niet had gedurfd…
Tenminste, zo hebben we het toen op school geleerd. En die ‘school’ was een Bisschoppelijk College waar men iederee dag naar de Mis moest.
-
Maar wie spreekt er nu nog van de verdome Vietnam Oorlog. Wie weet nog wat? wie? en hoe? De Slag bij Điện Biên Phủ
was, het laatste weerstandsnest van het Franse Vreemdelingen Legioen was? Een ‘Slag’ die duurde van 13/3 tot 7/5/1954… Wet ik nog goed, want Neef Marcel uit De Panne, amper 19 jaar oud, deserteur uit ouderliefde (!) bij het ABL, liet er het leven… Toen zijnn vader stervende was, jon hij verlof krijgen, ofwel voor de begrafenis, ofwel voor een laatste ziekenbezoek. Hij koos voor het laatste en gijng, na de voorbereidingen voor de begrafenis, de grens over naar Rijsel; waar er een soort van Aanwervings-bureau was voor dat Vreemdelingen Legioen. Waar er geen vragen werden gesteld.
-
Daar staat nu, na deze pandemie, andere kost op tafel. Nog minder verteerbaar en waarschijnlijk heel wat dichter bij huis. Stel U voor: het is al meer dan 100 jaar geleden dat onze West-Vlaamse klei nog door bommen werd omgeploegd. Vergeten we daarbij vooral niet dat het om bommen ging van Duitse makelij, het broedervolk dat nu beweert de EUSSR-vrede te hebben uitgevonden.
  *
IK PROBER AAN VOLKSVERHEFFING TE DOEN. NIET AAN VULGAIR CHAVINISME

ALS ER AL IETS IETS MELDENSWAARD ZOU ZIJN , ZIT HET ONDERGESNEEUWD ONDER DE PROPAGANDISCHSHE LEUGENTAAL
*
DROL VAN DE VADERLANDSCHE BROL
*
Ja, dat voorvaderlijk Heilig SVC-College van ons. Hugo Verriest is er zelfs ooit Principaal geweest, voor hij Pastoor werd bij Stijn Streuvels in Ingooigem. De twee liggen er dan ook naast elkaar begraven langs de zijgevel, aan de zonnekant, van dat kerkje…
Ben daar in Ieper in 2de Econ ooit van school gestuurd, omdat men mij op de markt had zien staan praten met ’n jongedame. Tot bleek dat ik op het gestelde tijdstip aanwezig was in de studiezaal, Toen werd het vonnis herzien. Niemand had gedacht aan ‘n jaar oudere vriend, die wel mijn tweelingsbroer had kunnen zijn. Het heeft hem later heel wat pinten gekost…
Nu is de schoolbevolking daar ‘gemengd’. Maar wel (nog) met aparte slaapzalen….
*
PS
De afbeelding hierboven is Rhet ’64, maar Eerw hr Maurice Vandepitte en Eerw Hr Jozef Lebbe dateren nog uit mijn tijd….
Eerstgenoemde was mijn intieme tegenstander en Anti ABN-Actieër die ik één enkele keer heb zien lachen, toen die vooraan in de klas declameerde dat ons Heer zijn ‘verken’ bezag en zag dat het al ‘vel’ was…
De tweede, Eerw Hr Lebbe, is diegene die mij de liefde voor de Klassieke Muziek heeft leren ontdekken. Éé n uur per week les in de 1ste Econ 1955.
Ach da College, da vuil College, waar men Pasters kweekt met melk en kiendjepap…
O zaligheid op noten, we saan op eigen poten…
Ik wou dat het te herdoen ware…



 

Geen opmerkingen: