dinsdag 14 april 2020

2220 – DOORBRAAK DE VOLMACHT DIEVEN ROLLEN OVER STRAAT. EEN STILSTAANDE ANALYSE ZONDER POTTENBREKERIJ

2220 - DOORBRAAK
*
Maandag 13 april 2020
*
VOOR GESCHRIJFSEL
*
 De hoogste tenoren van het belgicistich mannenkoor komen hieronder aan het woord. Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is. Elk met hun eigen woorden, maar ze zeggen twee keer hetzelfde. In ons Belziekse vban nikske loopt alles als naar gewoonte. Tout va bien, Madame la Maruise…
Maar een goed verstaander snapt aml eens wat nu precies niet de bedoeling is geweest. Zo bijvoorbeeld hoe men in het zuiden leeft op kap van het Noorden, en dat iedereen zoiets heel normaal vindt. Lees: grotere publieke sector in Wallonië…
Geen overtal aan productieve lonen, wel aan meelopers-lonen in de publieke sector. Heel den dag papierpkes verleggen op ’n lekker warm bureautje… Meer hoeft niet om per einde maand een koninjlijk salaris op te trekken. Ach ja, die ‘postjes’ ook, niewaar…
RIK VAN CAUWELAERT: ‘WAALS ENTHOUSIASME VOOR DEZE REGERING IS VOLLEDIG WEGGEËBD’
*
Dagelijks GrapjeSOPHIE WILMES EN MAGGIE DE BLOCK VERLIEZEN BEIDEN STEUN IN WALLONIË
*
**
foto: ©Reporters
14/04/2020 David Geens - Leestijd 2 minuten 2
*
Zoals met alles in België tekenen zich ook met het coronavirus regionale verschillen af tussen Wallonië en Vlaanderen. Ten eerste vanwege verschillen in de gezondheidszorg. ‘Grote ziekenhuizen krijgen er meer aandacht, met als gevolg dat de situatie in de Waalse woonzorgcentra erger is dan in Vlaanderen,’ besluiten onze gesprekspartners Rik Van Cauwelaert en Alain Mouton.

Zachter aankomen dan in het noorden van het land

Maar ook de Waalse economie staat er anders voor dan de Vlaamse. Door de verschillende economische structuur en de veel grotere publieke sector, zal de crisis er waarschijnlijk zachter aankomen dan in het noorden van het land. Bovendien zullen economische hotspots als de Luikse luchthaven nog belangrijker worden. Daar staat tegenover dat, hoewel Vlaanderen door een economische crisis vaak harder getroffen wordt, het nadien ook sneller weer de draad oppikt en krachtiger herstelt.

Nu de Franse president Macron heeft aangekondigd dat in Frankrijk de maatregelen volgehouden worden tot 11 mei, is er ook aan Franstalige kant geen aanzet tot een exit-strategie. Mouton en Van Cauwelaert zijn dan ook zeer verontrust dat we op nog geen enkele manier bezig zijn met een manier om uit deze crisis te raken.

Totaal niet onder de indruk van deze regering
Intussen smelt het enthousiasme voor de huidige regering als sneeuw voor de zon. Rik Van Cauwelaert is totaal niet onder de indruk en vraagt zich af waarom deze regering zelfs volmachten nodig had. Alain Mouton vraagt zich dan weer af welke richting men nu eigenlijk uit wil.

Ook het enthousiasme aan Waalse kant is volledig weggeëbd. De totale aversie tussen Magnette en Bouchez is alleen nog maar gegroeid. ‘Zeggen dat er nog een sterk draagvlak voor deze regering is aan Waalse kant, is sterk overdreven,’ aldus Van Cauwelaert. Mouton: ‘Het tous ensemble-gevoel is door het narcistische zelf van Bouchez volledig weg.’
aanzwellende kritiek op Maggie De Block

Opvallend is de aanzwellende kritiek op Maggie De Block. Die wordt vooral georkestreerd vanuit de Waalse vakbondskringen en mutualiteiten. De MR neemt diens verdediging niet op zich, wat veel zegt over de band tussen MR en Open Vld. Het weinige langetermijn-denken dat valt te ontwaren aan Waalse kant richt zich vooral op het in (Franstalige) handen krijgen van de portefeuille Sociale Zaken.
Luister hierboven naar het volledig interview. Omdat Alain Mouton (Trends) noodgedwongen telefonisch moest deelnemen aan de podcast is de geluidskwaliteit iets minder. De redactie verontschuldigt zich hiervoor.
NA GESCHRIJFSEL
*
En dan komt – netjes omzwachteld zoals het hoort voor tweeslachtigen – het oude belgicistisch kwaad naar boven. Wat Macron afscheidt, is puur lik-mijn-lipje voor heel ‘t Belziekse.
-
M.a.w. Francofonia danst na bijna 200 jaar nog altijd naar de pijpen van Napoleon die het loodje legde in Waterloo. Men draagt er beneden de Taal- Armoe & Prete,ntiegrens nog net geen sansculotten, maar men gedraagt er zich toch rnaar.
-
Daarom hebben wij, als Lage Landers; de steun nodig van al onze stamgenoten, van de Somme tot Friesland, om weerwerk te bieden.
Corona Tijden zijn durvers tijden. Doen wij het niet, dan doen anderen het met ons.
   






Geen opmerkingen: