maandag 20 april 2020

65 - TSCHELDT EN DE GENIËN VAN DE STAATSZEnDERS I & II

65 - TSCHELDT EN DE GENIËN VAN DE STAATSZEnDERS I & II

Maandag 20 april 2020
*
Allemaal lichaamstaal met niets dan gezever op de lever
*
15 april 2020 Trui De Swaffelaere
*
In het Duitse Max Planck Instituut heeft men ontdekt dat een muis over 6 gelaatsuitdrukkingen beschikt. Dat zijn er toch nog minstens 2 à 3 meer dan bij pakweg Koen Geens, de Justitieminister die door de Wetstraat blijft huppelen alsof er geen vaccin tegen bestand is.
**
Het is wat met lichaamstaal. Wat vond u van VRT-nieuwsanker Annelies Van Herck die monter kwam meedelen dat ‘de verkoop van seksspeeltjes in coronatijden ‘hard’ ging’, en dat zonder één gelaatsspier te verrekken. Straffe staaltjes maar niets vergeleken bij het VTM-Nieuws van vorige dinsdag dat de kijker danig liet verrekken.
Een knap staaltje van zelfbeheersing der lichaamstaal stelden we met bewondering vast bij Marc Van Ranst en Maggie De Block, hét showkoppel van het moment. Marc was in de studio en Maggie babbelde vanuit haar kot met de onverschrokken Stef Wauters, de rattenvanger van de VTM. In een zucht naar uitputtende herhaling van wat ze hem voorgekauwd hadden probeerde Stef aan Marc en Maggie al op dinsdag te ontlokken wat ze op woensdag op de Nationale Veiligheidsraad zouden gaan beslissen. Kwam dit er door of ging dat andere dan weer niet door? Scholen, bedrijven, sport, cafés, tuincentra, evenementen, verplaatsingen, data en wat dies meer zij. Telkens opnieuw verzekerde het showkoppel aan de hardleerse Stef dat zulks pas op woensdag (15 april 200) ging worden beslist.
Sadistische Stef bleef poken waardoor een normale mens hem al lang een toek op zijn bakkes zou hebben verkocht. Maar niet zo bij Marc en Maggie. Hij bleef onvermurwbaar kalm, gesterkt als hij zich voelde door de hem beminnende camera en met het uitzicht op alweer een grandioos cadeau mét applaus van een plaatselijk politiekorps; zij maakte zich niet eens dik. Toplichaamstaal! De kijker bleef achter met het gevoel buitenaards leven te hebben gezien, want veel ander leven zat er niet in. Dit was ongetwijfeld de meest zinloze uitzending van het jaar: meer dan 20 minuten vragen stellen die ’s anderendaags allemaal beantwoord zouden worden. Dit soort pronostiekgezwam bereikte een olympisch niveau in de categorie ‘algemene overbodigheid’.
Zelfs bij CNN met hun stro-poppen in maatpak die hele etmalen vullen met anti-Trump gedram heeft men niets van dit ondermaats kaliber in huis.
                    
NASCJRIFT
*
TSCHELDT schrijft over de twee Staatszenders zonder verpinken noch verlinken. En ze zijn lang niet de enge met dat gevoel van overbodigheid. Precies alos de Vlaming zelf geen ogen in en geen oren aan zijn hoofd heeft. Om het iir eerst ‘n (uitgebreide) korte samenvatting vooraf, dan 3 à 4 specialisten die telejsn hetzelfde verduidelijken, dan ’n exprr live ter tter plaatse, en om af te ronden een korte (uitgebreide) samenvatting omp het geheel af te ronden. 250% verloren tijd om 1
Keer niets maar met andere woorden, te herkauwen. Oit ging ons gezinnetje, wegens teveel onnozelheden, over van de VRT naar VTM. Daazr duurde alles nog twee keer zo lang. We kwamen dus alras van de drop in de regen. De ene keer te nat, de andere keer te droog. Kneuterigheid als om prijs. En dat vooral niet alleen in de Nieuws-en. De rest was in verhouding nog erger. Uitgenomen misschien, soms, heel soms, Ben Crabé. Maar dan kwam dat nog meestal door de luim van zijn gasten.
U kon het op deze blog meelaken. Eerst de probatie om stap voor stap, bijna uur per uur, de essentie van het heden vast te leggen voor de toekomst. Een soort van oorlogsdagboek. Maar niet in den duik, vanop een achterkamertje, maar open en bloot met alle beschikbare middrlen, hoe bescheiden ook.
Louter tijdverlies.
Want wekenlang telkens hetzelfde. Met van langsom meer halve waarheden en hele leugens. Het verkeer op de Experssweg viel zo goed als weg, maar de steeds legere treinen bleven rijden. Meet van langsom meer rijtuigen die leeg voorbij denderden. Leeg naar op en leeg naar af.
Wij beiden, al maar meer tijd besteed aan de hondjes (met respons à la carte) met ons hofke (de vrouw) en ikzelf met serieuze zaken, ‘tSCHELDT bijvoorbeeld. Met digitaal contact met kinderen, familie en vrieden. Vooral met zij die er nog erger aan toe waren inzake eenzaamheid. Maar voor de meesten onder hen was het bisiness as joeoeal. Die D5, niewaar…
En het blijft maar duren. De 2 van de 3 ons nog resterende herders worden straks 13 jaar. Is hen ook aan te zien. Biet alrijd op tijd buiten geraken bvb. Maar ze zijn o zo lief Meneer… Een slaapt aan onze voeten, de tweede aan ons hoofdeind. Voor geval dat… In ieder geval: het helpt. Inbrekers weten dat.
Algemene indruk van de situatie buiten de poort?
Niks, Niente. Niemandal. Het is alsof de hele wereld de adem inhoudt. Van ons tweede vaderland nog altijd slecht nieuws. Slecht. Slechter. Slechtst. Met, wordt gezegd, één voordeel. De Italianen hebben nu eindelijk hun eigen steden –met mondjesmaat - weer voor zichzelf. En daar kan zelfs Beetthoven niets aan veranderen… Integendeel. Pasen en de Matheus Passie zijn al lang voorbij! Maar ook dàt blijft duren…





Geen opmerkingen: