woensdag 15 april 2020

222 – DOORBRAAK WEERSKANTEN HET KANAAL IS EEN BEKEND VERHAAL

222 - DOORBRAAK
                                     
*

Woensdag 15 april 2020
*
VOOR GESCHRIJFSEL
*
 Corona-tijden zijn heroïsche tijden. Op de Staatszender hoorden we daarjuist dat iedereen toch ooit eens moet sterven. En neen, sterven doet men niet    als generale repetitie maar als slot accoord.. Hoopgevend, als U het me vraagt.
Is het dan te verwonderen, dat zaken van bijna 1.000 jaar geldeden ineens weer tot leven komen?
*
Grafsteen van Willem de Veroveraar in Caen, overgenomen van Wikipedia. Een aanrader: lees daar eerst wat er in dat oude verhaal voor onze gezamenlijke toekomst steekt, als broedervolk aan de twee kanten van het Kanaal. We shall meet again. Dob’t know when or where. We shall overcome.
-
Ooit was ik, (waren wij) eerder toevallig, op trektocht van Dover tot helemaal la,hs de Zuidkiust van Engeland tot een ’s Lands End op de uiterste Westelijke kliffen van Cornwall. Daar waar De Nuewe Wereld begint. Onverwachts bleken we op een verlate zomeravond in Hastings te zijn om er te overnachen. Met onze voeten in het mulle zand van een eindeloze inham waar de zee tot zeer diep lanndinwaarts drong. Het was er eenzaam en verlaten en alleen de ruisende golfslag verrried enig leven. Het zei ons bitter weining. Te veel vervuld van het heden. En van al dat links rijden.
Pas veel later kwam de herinnering terig en het was net alsof we ons van veel vroeger die plek herinnerden. Het was precies alsof we daar nog geweest waren. We hoorden zelfs de meeuwen boven ons hoofd die er zeker die avond niet meer waren…
Hallucinaties of doorgegeven vergeten herinneringen va verre voorouders? Alles ka,. Niets moet.
Misschien voer voor zielepoten of voor romantici. Of zelfs voor mensen die iot aangeboren sympathie zoeken naar onmogelijke stanverbanden… Ik en wet’t nie.
DE TWEE KANTEN VAN HET KANAAAL
**

In de eerste aflevering van Doorbraak Boekencast hoort u auteur Harry de Paepe aan de slag met zijn boek ‘De twee kanten van het kanaal’. Dit is het eerste deel van een driedelige podcast over zijn boek.

In dit eerste deel horen we hoe Caesar Brittannië binnenviel, hoe er een apart Gallo-Brits ‘Empire’ ontstond en hoe in de vroege middeleeuwen de ‘Flemings’ Willem de Veroveraar hielpen bij zijn verovering van Engeland.
*
NA GESCHRIJFSEL
*
Tja, net zoals in 1035-1087 Willem de Normanidiëier ’n weekeindje in Hastings wilde dcoorbrengen, zo kwamen wij daar ergens begin de jaren ‘9o eerder toevallig terecht in ….. Zie hoger…. Een diepe inham, ’n gat zoals langs onze Vlaamse kust er zoveel zijn (geweest)
*
Enne, o ja, vergeet Wikipedia niet. U zult versteld staan ocver wat U allemaal NIET wist en toch zo welbekend is.
A prpost, I wist toch dat Herr Hitler ooit ’n verstokte Anglofiel is geweest? Weer ’n illustratie hoe ‘les extrêmes se touchent’.
 
 
 




Geen opmerkingen: