donderdag 2 april 2020

9 – DOORBRAAK Neen, niet alles is slecht aan China. Maar het meeste wel.


179 - DOORBRAAK
*
Donderdag 2 april 2020
*
SECRETARIS-GENERAAL XI JINPING: DICTATOR EN DUS BOOSDOENER?
*
**
foto: ©Reporters
*
China: bron van alle kwaad of nieuwe toekomst-model?
China en corona (1)
2 april 2020 - Leestijd 6 minuten


De afgelopen weken was de hele wereld in ban van het in China ontdekte nieuwe coronavirus dat de mensheid teistert. Het ziet er naar uit dat dit ook nog wel even zal duren. Niettemin is het interessant om nu al even terug te blikken op de perceptie die rond China gevormd werd in deze periode.
In Vlaanderen kom je al snel tot de vaststelling dat er twee kampen ontstaan als het over China gaat. Je hebt de China-onheilsprofeten, anderzijds de China-evangelisten. Voor de eersten is China de bron van alle kwaad, voor de laatsten is China de nieuwe supermacht die mijlenver vooroploopt en waar we dringend veel van moeten leren, willen we niet gedegradeerd worden tot miserabele tweederangslanden.
Bron van alle kwaad?

Voor de onheilsprofeten is het duidelijk. China is een regelrechte dictatuur die ellende over de wereld uitstort. Het coronavirus is daar het zoveelste bewijs van. Voor deze China-bashers is China een abstracte geopolitieke entiteit die niet minder dan werelddominantie op het oog heeft en daarbij het Westen meedogenloos zal verpletteren. Tenzij we China snel de rug toekeren, als het al niet te laat is.

onheilsprofeten missen echter vaak elke voeling met China en zijn bevolking

De onheilsprofeten missen echter vaak elke voeling met China en zijn bevolking. Ze worden door de media enthousiast als ‘China expert’ opgevoerd, terwijl ze meestal geen woord Chinees spreken. Toegegeven, je kan heel veel weten over een land zonder de taal te spreken, maar als je niet rechtstreeks contact kan leggen met de gewone Wang met de pet, ontgaan je ook heel veel zaken. De eerste ‘Frankrijkexpert’ die de taal van Molière niet enigszins beheerst, moet ik alvast nog ontmoeten.
Experten

Als ‘expert’ steevast een land louter vanuit het geopolitieke spel benaderen is overigens ook niet onschuldig. De abstracte kijk op een land bevordert niet bepaald de empathie en ondermijnt potentieel ook positieve, intermenselijke contacten tussen landen. Voor je het weet worden alle Aziaten bij ons gemeden, zoals ook efffectief gebeurde in het beginstadium van de uitbraak.

Ook de cartoon van Lectrr in De Standaard waarbij de sterren van de Chinese vlag door coronavirussen werden vervangen was in die optiek hoogst ongelukkig en niet onschuldig. Nu valt dat bij ons volledig onder de vrije meningsuiting en dus ja, de cartoon mag. De vraag is alleen wat zo´n cartoon in hemelsnaam bijdraagt anders dan de stigmatisatie van een land en zijn inwoners? Bij mijn weten heeft de cartoonist in kwestie intussen nog geen cartoon gepubliceerd van de Europese vlag met 12 coronadiertjes. Vrije meningsuiting is een kostbaar goed, maar wanneer het misbruikt wordt als een plicht tot gratuit beledigen, dreigt het zichzelf te ondermijnen.
Dictatuur

In de ogen van de China-onheilsprofeten is het land eenvoudigweg een dictatuur. Maar kent u een dictatuur waar de bevolking er de afgelopen 40 jaar economisch zo spectaculair op vooruitgegaan is als China?

Wie China anno 2020 als een dictatuur bestempelt, zet het land op één lijn met pakweg het Noord-Korea van Kim Jongun, het Venezuela van Maduro of het Zimbabwe van wijlen Mugabe. Stuk voor stuk landen waar de bevolking wegkwijnt in armoede door een falend beleid van een falende staat. China is zeker geen democratie naar westers model en dat zal het waarschijnlijk ook nooit worden en dat moet
styn
NA GESCHRIJFSEL
*
Tja, als je appels met citroenen vergelijkt, dan komt bij de lezer het bitter in de mond. Want er zijn zure en minder zure appeels. Wat het aan eigen cultuur rijke China gemeen heeft met eerder primitieve Zuid Amerikaanse wildernissen, mag Joost weten. Get ongedierte, ja dat wel
Wang met de pet mag het dan al wat beter hebben, de duivel is het branden ook gewend, maar die wil soms ook, wel iets anders. Alleen zijn de poorten van de Hel nog duizend keer slotvaster van die van het Rijk van de Hemelse Vrede. Zie de hand naar Westerse waarden. Vooral bij de jeugd. Mode, uitgangsleven, sport…Ying en Yang, die zijn voor een andere keer…
Enne, o ja, bestaan er gekende statistieken over terechtstellingen en zo?
 
                   

 

Geen opmerkingen: