donderdag 5 maart 2020

42 - TSCHELDT HET INTERRACIALE BONTE NIET ZO ONSCHULDIGE HUWELIJK TUSSEN VTM EN HLN

42 - TSCHELDT
*
HET INTERRACIALE BONTE NIET ZO ONSCHULDIGE HUWELIJK TUSSEN VTM EN HLN
29 februari 2020
**
*
 Is het nog niemand opgevallen? Sinds een week of twee sluit Daniël Verstraeten, Dany voor de vrienden, het VTM-nieuws af met de mededeling dat wie op zoek is naar meer nieuws zich dient te wenden tot HLN.be

Het klinkt op het eerste gezicht als een verspreking. Maar het is het allerminst. Het merk VTM en het merk HLN werden geruisloos onderling in de echt verbonden.
 **
 Nog niet zo lang geleden, in 1975, verbood de Federal Communications Commission in Amerika dat één bedrijf zowel een krant als een TV-station kon bezitten in dezelfde markt.

Daar waren vele redenen voor, media-diversiteit de belangrijkste. De regels zijn ondertussen bijgepast in Amerika.

In Vlaanderen heeft een dergelijke regel nooit bestaan.

Op de heugelijke dag des heren 1 februari 1989 vond de eerste uitzending van VTM plaats. Op dat moment was VTM eigendom van een groep van 9 uitgevers die de taart netjes verdeeld hadden in stukken van 11,1 %.

In de loop van de jaren rollebolden de 9 uitgevers wat over de speelplaats met elkaar tot er in 1998 twee winnaars overbleven, Roularta en De Persgroep met elk 50 % van de VTM-taart.

Het gedeelde TV-bedrijf dat de laatste jaren de naam Medialaan droeg, belandde uiteindelijk in 2018 voor 100 % in handen van De Persgroep.

In 2019 smolt De Persgroep alles wat niet te zwaar of te heet was samen tot een nieuwe constructie onder de minst sexy naam ooit bedacht voor een nieuw mediabedrijf: DPG media.

De oude nieuweling is het zwaarste commerciële media-vehikel in Vlaanderen. Er schuilen 35 merken onder de saaie naam (van Humo over De Morgen tot VTM en Het Laatste Nieuws), er werken een slordige 1800 mensen, en ze bereiken met hun gezamenlijke mediapower zo ongeveer 4,6 miljoen mensen per dag.

De lokale Rupert Murdoch achter DPG is Christian Van Thillo.

Wie zoveel mediamacht concentreert en op het einde van de maand de loonmassa van 1800 man via zijn sociaal secretariaat te zien krijgt, wenst natuurlijk dubbele koffiekannen, dubbele boekhoudingen, dubbele cafetaria’s, dubbele redacties,… te herleiden tot één efficiënte organisatie.

Alle redacties werden daarom recentelijk binnen de groep op één grote hoop gegooid, nieuws is uiteindelijk toch maar nieuws dachten ze bij DPG, van het vet ontdaan en het veld ingestuurd onder de nieuwe codenaam News City. Omdat Gotham al bezet was door het imperium van Bruce Wayne, koos Van Thillo ervoor om zijn News City in te planten in de grauwe stationsbuurt achter de Antwerpse Zoo.

Het is uit het vat van News City dat Dany tegenwoordig zijn nieuws tapt. Met de ondertussen bekende afsluiter, dat wie meer VTM wil, zich moet wenden tot meer HLN.

In een normaal medialandschap zijn het bezadigde, wat oudere, wat dikbuikige, bebrilde krantenjournalisten die de watchdog-rol spelen die hen in vele boeken en films wordt toegedicht. Dat was zelfs in Vlaanderen zo.

Maar die tijden zijn in het nieuwe Gotham aan het station voorbij. HLN kan nooit meer vertrouwd worden als watchdog nu het officieel ‘geënt’ werd op een afgescheurde tak van VTM. Het sap van HLN is nu het sap van VTM en andersom. En omdat VTM al lang geen neutraal nieuws meer bracht, maar al enige tijd feilloos optrad als promotiekanaal voor Medialaan producten, is bijgevolg HLN verworden tot een even feilloos promotiekanaal van DPG riedeltjes en entiteiten.

Voor wie er aan twijfelt, zelfs een nieuwsorganisatie heeft een watchdog nodig. Bij DPG heeft men de watchdog gefileerd, gepaneerd, gefrituurd en met een druppel citroen met smaak verorberd.
 ***
 Er blijft nog één totaal onafhankelijke niet-gesubsidieerde speler over in de Vlaamse media, en dat is… inderdaad ‘tScheldt. Geef U zelf een kleurrijk cadeau. Kies je abonnement:
*
De Zwijger
 NASCJRIFT
*
*
De persmuskieten kruipen dus als gifspinnen dicht bij elkaar in een wespennest. Dicht in de buurt van de Antwerpse ‘Rosse Buurt’. Maar ook dicht aangeschurkt bij ‘Het Jodenkwartier’ waar het vooral over veel GELD gaat. Net als in een hoerenkast, open en bloot. Maar vooral… hondsbrutaal.
Daar past maar een enkele reactie bij. Afkeer. Een straatje om lopen.
Dan valt, lijk alles in de zakenwereld, alles vanzelf wel stil en in de plooi. Het schoonste voorbeeld is wel dat ‘Piemel Mag er zijn’ - P-Magazine – waarvan de Bazen al meer tijd doorbrengen op het beklaagdenbankje in de Rectszaal dan op hun fijnlederen directie-zetel. Al is het nu (voorlopig) nog altijd eenmaal zó, dat een speciaal soort ‘Politici’, als ‘Brothers in Crime’, elkaar de handen boven het hoofd houden.
Pourvu que ça due.
Maar lijk dat gaat met de hele ‘brol’ rod Brussel en Het Paleis, ziet het ernu al… bruin uit.

Voor Vilvoorde, dat warme oude Vlaams gebleven ‘nest’ vlak bij de Hoofdstad, is er maar éénvastelling, end at is die van Johan Cruyf. Elk nadeel heb se voordeel. De klus is bijna geklaard, het vuil is er uit getrokken. Misschien zelfs dat nu ook de criminaliteit volgt? En wie weet, ook dat daar de Reconquista stilaan vaste vormen aanneemt. De Linkxen hebben het daar inderdaad al BONT en BLAUW genoeg gemaakt.
Want weet U, tussen ons, West-Flutenaars en de Pjeerefretters bestaat er sinds mensengeheugenis een goede verstandhouding. En dat schept een band.
Vilvoorde is en blijft van ons en wordt dus weer een volledig Vlaamse srad, zoals die altijd al is geweest. On-verfranst, en vooral on-vervreemd.
Och, het zit hem in zoveel kleine dingen. Vilvoorde, bij manier van spreken, bijlange geen boerenpummel-gemeente, is een STAD waar volwassen mannen, die hun oude schooldirecteur op straat ontmoeten, nog altijd zeggen ‘Dag Meester’. En da’s geen chci-chi, maar “t komt recht uit het hart. Mercie, meisjes en jongens ‘van langs die kanten’, zo van ’t Faubourg en zo…
*








Geen opmerkingen: