vrijdag 13 maart 2020

95 - HET DAGELIJKS NIEUWS Epidémie.. Et Alors? Perche Italia? Vandaag is Vrijdag 13de… Spaanse Griep (1917): en toch leven wij

1743
    95 - HET DAGELIJKS NIEUWS
*
VOOR SLECHT ZIENDEN, GOED ZIENDEN, BLINDEN EN VOORAL VOOR ZIJ DIE ZIENDE BLIND ZIJN
*
VRIJDAG 13 MAART 2020
****
Early in the morning, elders opgestoken. Goed voor de publieke memorie, voor de buikie, de borstie en de keelie.
**
‘’t Échte Guvaalke’ Lichtpunt v/d Dag..
*
Daar is de pandemie...
*
…   ‘Marzo pazzo’…
Maart is zo zot als ’n achterdeur’
*
Zot dus. Klopt als ’n bus. ‘t Loopt zelfs alsof ‘t been is van De Lijn, voor zover die al eens op tijd is…
‘Maart slaat met zijn kop of met zijn staart’.
*
Heel juist gezien van den Arbiter. In ons o zo mooie West-Vlaams spreken wij van ‘Marsche Bizzen’ (=Maartse Buien)… En voelen wij als jet ware de ijsdruppels op onze neus vallen…..
Crocus & Paas-Vacanties? Dubbele Castussen zou veel beter gezegd zijn… Ja, inderdaad: Maart is dit jaar een maand om met zwarte linten versierd ‘in te kaderen’ met in de centrum allemaal elegante zwarte vrouwenhoedjes omwonden met zwarte rouwsluiers. Druk verkeer met veel zwart gerij af- en aan. Elk wiel: gedrapeerd met nog meer wapperde rouwsluiers. Daar achter lopend, kop in de grond, een stoet mannen en kinderen in zwarre ‘ceremoniekledij’. Gersnooter, geween, tandengeknars en hopen geldzorgen voor de achterblijvers. Maar bovenal: wat komt er mogen op tafel.
Ook waar. Al aan gedacht? Het Jaar Onzes Heren 2020 zal in de Geschiedenis der Mensheid in alle Eeuwen der Eeuwen, vlot te onthouden zijn. Een cijfercombinatie even gemakkeljkk als 1789, het Jaar der Franse Revolitie, die voor de Mensheid al even erg is geweest als het verjagen van Adam en Eva uit het Aards Paradijs. Toen, in 1789, sneuvelde alleen nog het Gezag. Nu sneuvelt zo goed als iedereen.
Komt daarbij: nooit geen 2 zonder 3. Vandaag is het immers Vrijdag de 13de..
Beter in bed blijven, zeker? Tenzij de chansard die morgen verjaren… Voor de overigen, zou ik zeggen: denk aan de drenkelingen op de Titanic. D’er waren er ook niet veel die op het laatst hun Lot konden ontlopen.
Pro Memorie
Niet om iemand bang te maken, maar na de historische Vrijdag 13de van het Jaar Onzes Heren 1130, waarop de fameuse Franse Koning Flipper de Schone, ja dezelfde van de Nederlaag in 1302, de Tempeliers in zijn kerkers had gegooid om ze kort nadien op de brandstapel tot de laatste man uit te moorden, zijn die Tempeliers nooit meer, jamais de la vie, uit hun as weder opgestaan. Het was over en uit, met de Tempeliers.
**
Tempelier?
*
Geen mooie vooruitzichten, nietwaar?
Tot zover deze nieuwe portie sprankelende inspiratie…
Laten we ons dus vooral niet tegenhouden om hierin door te gaan…
-*
Is er dan zoveel reden tot paniek? Hier op dit ‘medium’ stond er toch tot voor kort geschreven, dat het hoogstens om een soort winter-griepke ging. En dat is het ook geweest.
En niet meer. Tot kort geleden. Want als om prijs wordt er gepanikeerd en in quarantaine gegaan. In plaats dat een ieder, van Zeer Hoog tot Gewoon, het gezond verstand gebruikt had. Kijk maar naar China, het immense continent waar het inderdaad allemaal begon. Zonder dat we kennis hebben van een wondermiddel, is de epidemie daar zo goed als bezworen. Wordt gezegd.
En we weten allemaal dat de hygiëne ginds bijlange niet dezelfde is als bij ons. Al vergeten dat de Zwarte Pest in vroeger eeuwen bij ons geïmporteerd werd door ongedierte uit het al even onderkomen woestijngebieden?
Was dus niet alleen de handen, maar ook de voeten.
En als kers op de taart (of moet ik eerder spreken van ‘n bloemboekee op de grafsteen?): hadden onze Schengenlanden dit een maand eerder gedaan wat diene lapsmeer van nen Trump nu deed: de grenzen sluiten, konden onze kinderen en kleinkinderen straks, evengoed als weleer, in de vroege frisse morgen, Paaseieren gaan rapen onder de bloeiende kerselaars, tussen de Mei-Klokjes en Paaslelies. Jolend en zingend. Maar zonder sjerp of winterwanten.
Het is maar hoe je het bekijkt. Nach jedem Dezember, kommt wieder ein Mai. Es geht Alles vorüber. Es geht Alles vorbei…
En als den hemel invalt, zitten w’er allemaal onder.
*
En dan… het belangrijkste. De rest…
*
Over Rode Prioriteiten doen we voortaan het zwijgen toe….
*
*
Laat-avond-journaal van de dag voordien
*
DONDERDAG 12 MAART 2020
*
CORONA:
Bij ons: alle WZC in ons land eindelijk potdicht. Enkel personeel en mantelzorgers zijn toegelaten.
Om 19u beraadde de Nationale Veiligheids-Raad samen met alle regeringen die dit apenland rijk is + wetensch.-experten ‘om te kijken of ze hun richtlijnen moeten aanpassen, misschien moet het Nationaal Federaal Rampenplan in actie komen = éénduidigheid voor elke Belg. Waal, Vlaming of import.
Prof. Erika Vlieghe, UZA, zegt het volgende:
-     Afstand houden van 1meter minimum
-     We zijn niet te laat
-     Het is pas ná de krokusvakantie dat het hier begonnen is
-     Maar nu tikt de klok
-     De maatregelingen zijn zeker voor enkele weken
-     Als we scholen sluiten, dan worden kinderen opgevangen door de grootouders = kwetsbare groep; is die remedie niet slechter dan de kwaal?
-     Die maatregelen die drastisch lijken (afschaffen van evenementen), is om géén piek te hebben; de besmettingen beter spreiden, dan kunnen we ze beter behandelen in de ziekenhuizen, en worden het op die manier geen toestanden zo als in Italia.
In een WZC ‘Ter Kameren’ in Watermaal Bosvoorde zijn er 9 gevallen. Alles is nu op slot en ook de afdelingen worden gescheiden gehouden. Men begrijpt de ongerustheid van de families en de bewoners.

In de sport zijn vele aflastingen. Informatie daarover best via de websites.
*
In grootwarenhuizen zijn mensen beginnen te hamsteren; de laatste dagen 15% meer omzet.
Voor de vele duizenden ‘Gold Diggers’: vergeet vooral niet de voorraad schoenen, kousen aan te vullen, zo geraken jullie des te vlugger en te veiliger hier weg. Wij letten wel op de zaak.
Niet nodig te zeggen van onze Leiders: alles hebben we in overvloed in stock!
*
Trump wil vanaf vrijdagavond e.k. geen Schengenaars meer binnenlaten. Europa is té laks geweest, en nu zitten zij er ook mee. Hij vindt dat de EU een blaam moet krijgen. Maar landen zoals Gr. Br., Ierland, Kroatië en Slovenië mogen wel nog binnen.
Dit is het meest radicale ‘invoerverbod’ dat er ooit geweest is in de USA en dit bracht dus ook een shock teweeg op hun beurs.
Trump kreeg eerst veel kritiek dat hij niets deed tegen het virus, integendeel hij lachte er zelfs mee, en dat is zijn antwoord! Diene Trump is niet alleen een realist, hij gedraagt er zich ook naar. Wat niet het geval is met onze ‘Media’ en al zeker niet met hun Broodheren.
Do you see? Zo ontwricht hij in eigen land geheel de HORECA en meteen ook de economie!
Ondertussen draaien de hersenpannen op volle toeren, om nog meer negatieve hersenspinsels over Trump te kunnen rondstrooien. Moesten ze kunnen ze roepen Fidel Castro terug uit het Rijk der Doden, om hem of zijn broer, post mortem, tot wereldleider aan te stellen.
*
Beurzen: die staan wereldwijd nog dieper in ’t rood: de BEL 20 verloor in totaal reeds 30%. Ook London! Iedereen is ongerust en zo komt er paniek.
Het IMF van ons aller Christine de Champetter, bijgenaamd de Dood op Geitenpoten, de Centrale EUSSR Bank, geeft maar liefst 120 miljard Euro gegeven aan de banken. Zodat die op hun beurt leningen kunnen geven aan grote bedrijven met een ‘negatieve rente’. Dus Banken krijgen voor die schulden nog geld toe!
De Centrale Bank in Amerika heeft 1500 miljard Dollar in de economie gepompt.
Van het aantal inwoners, daar en hier, wordt geen gewag gemaakt. Opzet. Onkunde? Of dwazen die daar liever Jo Biden, de Bidsprinkhaan, aan het roer gezien?
Maar Madame Lagarde-Champêtre zegt dat de EU-Regeringen ook een aangepast begrotingsbeleid moeten opmaken.
*
Arm Italia di mio Cuore: maar liefst 15.000 besmet een reeds meer dan 1.000 doden. Waar hebben al die lieve mensen dat toch allemaal verdiend?
**
*
De maatregelingen zijn weliswaar nog verstrengd: alles gaat dicht, bars, resto, … alleen supermarkten en Apothekers blijven open. En deze laatsten bedienen iedereen via een luikje.
Niets dat hen spaarde, een hel is d’aarde.
Arm Italiaanse o zo Christelijke mede-Zuiderlingen: zo erg uit de gratie van hun vijanden. Wie dat ook mogen zijn…

De controle aan de grenzen zijn voor wie uit Italia wil zijn dicht. In Rome is 1 luchthaven gesloten! De Paus? Castelgondolfo? Die, neemt dan maar de Hemelwagen, zeker?
*
In West-Vlaanderen bestelt men de maaltijden aan huis voor mensen die normaal naar een dienstencentrum gaan.
*
In de Spuikom (Oostende) zijn lichaamsdelen van ‘n vermoorde vrouw (68j) gevonden die ‘syndicus’ was in een appartements-gebouw in de omgeving. De dader (38j) die reeds bekende, had die tip gegeven.
**
*
De snelste groeier in onze provincie is AGRISTO uit Harelbeke, hier in de buurt, die ‘aardappelproducten’ produceert.
*
De CEO-er van Bekaert stapt op na 6 jaar. Het bestuur was gene vette: in Moen moest zelfs 1 fabriek helemaal dicht.
**
*
In het Zeepreventorium in Den Haan is er een voorstelling geweest van De Kook App:
“Bon Appetit”.
Deze is speciaal opgericht voor de jonge nier-patiëntjes die er verblijven en die er ook school volgen. Iedereen was hééél enthousiast.

FINI 😉 🐕🐕
*
*
DROL VAN AL DEZE VADERLANDSCHE BROL
*
En ja, U heeft gelijk. Het ene griepje is niet gelijk aan dat andere griepje…
Zij is er de na 100 jaar bijna vergeten ‘Spaanse Griep’ die uitbrak zo ongeveer gelijktijdig met den Groten Oorlog ’14-’18. In mijn familie was die vooral berucht, omdat Peetje Miel daaraan was gestorven in 1917. Dat was toen de hele familie, broers en zussen van mijne Opa daar naartoe waren gevlucht. Van de regen in den drop geraakt… Gevlucht voor het oorlogsgeweld en direct in de armen van Pietje de dood gelopen. Heb ik al verteld. Dat was in de wondermooie streek van Amiens, de stad van Jeanne D’Arc en van Charles De Gaulle.
Als ik ooit ‘ns 5 minuten tijd heb … dan zoek ik, samen met mijn zoon, of we na al die jaren nog z’n kruisje zouden kunnen terugvinden. Had onze Pa aan mij, als kind, ook beloofd…. Tot die, op 39-jarige leeftijd, aan een ‘griepke’ overleed. Dat zal dus volgende week Zaterdag, 20 Maart, precies.. jaren geleden zijn. Ben er de tel van kwijt geraakt….
 
*


 

Geen opmerkingen: