zondag 15 maart 2020

97 - HET DAGELIJKS NIEUWS De Gaulle was nen Vlaming, den Donald was/is nen Duitser, net als Heinrich Karl Marx

1151
    97 - HET DAGELIJKS NIEUWS
SLECHT ZIENDEN, GOED ZIENDEN, BLINDEN EN VOORAL VOOR ZIJ DIE ZIENDE BLIND ZIJN
*
ZONDAG 15 MAART 2020

     Early in the morning, elders opgestoken. Goed voor de publieke memorie, voor de buikie, de borstie en de keelie
**
‘’t Échte Guvaalke’ Lichtpunt v/d Dag..
*
LE GRAND CHARLES
**
*
…. Minder bekend is dat De Gaulle’s familie Vlaamse wortels had. Charles werd geboren in het Frans-Vlaamse Rijsel. Zijn familie heette oorspronkelijk Van de Walle, maar een van zijn voorouders (een grootvader, meen ik) liet de naam verfransen…
*
Tot zover deze nieuwe portie sprankelende inspiratie… - Laten we ons dus vooral niet tegenhouden om hierop door te gaan
-
Ach, die Van de Walle’s toch. Muziekkenners of niet, zo moesten er meer zijn.
Kijk, zonder woorden weten normale mensen wanneer ze de mond moeten houden. Maar het is nu eenmaal zo. Hoernalisten van de soort, maar vooral de Verkochte Voortrekkers, zij nu eenmaal geen normale mensen. Ergens zijn ze dat ooit wel eens geweest. Net zoals de Grote Sjarel ooit wel eens ’n Vlaming had kunnen zijn…
Maar ja in de dagen van diens overgrootvader was er ook ’n zekere Lowie Kattorze die in 1713 gewoon uit hebzucht dat Vlaams grondgebied van aan Les Monts de Flandre tot aan de Somme, wilde inpikken. Omdat die vol appelaars stond, die als vanzelfs van nu voort, van de bomen recht in de Parijse (altijd lege) Schatkist zouden vallen. L’Histoire se répète éternellement….
-
Maar wete wa? Herlees toch maar eerst eens opnieuw wat Guvaal vandaag uit zijn botten sloeg. Diene De Gaulle…waarom doet die mij weeral denken aan ‘der Donald’, van oorsprong toch ook geen echte Amerikaan. Net zoals Pater Ferdinand Verbiest zaliger als Onder Koning van China ook genen echte Chinees was… Maar nen Pittemnare…
Rijsel en Pittem, die liggen niet elk op ’n andere planeet, maar hoogstens , bij manier van spreken, op ’n paar boogscheuten van elkaar. Wat méér is, in dienen tijd sprak men daar ook … dezelfde taal.
*
En dan… het belangrijkste. De rest…
**
Over Rode Prioriteiten doen we voortaan het zwijgen toe….

 


Laat-avond-journaal van de dag  voordien
ZATERDAG 14 MAART 2020
CORONA
Daar wordt in de eerste plaats over gezwogen. Doodse stilte. Zoals in een sterfhuis. Maar het is nu eenmaal zó, dat mijn ‘Staff’ nog even ‘uitloopt’. Het is ook zo veel geweest!
-
Dat ‘CV’ overheerst wereldwijd!
Bij ons zijn er 133 gevallen bij: nu 689 in totaal, en 4 doden.
Er liggen er 97 in ‘t ziekenhuis, 24 op intensieve en 22 aan de beademings-toestellen. Die 46 zijn meestal ‘ouderen’.
Nu geeft ‘men’ toe dat het de mensen zijn tussen 20-60 die het virus hier hebben binnengebracht.
Lege winkelstraten, alles leek onwezenlijk! Alleen de zee en de bossen trokken nog volk!
Maar geen nood: lui die toch graag ‘onder de mensen komen’, rijden een paar kilometers verder en kunnen ongestoord winkelen bij onze buren zoals in Maastricht, Sluis, …
Ja, dat is nu eenmaal Het Verenigd Europa van deze EUSSR. Een soort vermaling van ‘Baronniën’ in onderlinge machtsstrijd… Den Belziek in ‘t groot, a.h.w….
Mag het dan verwonderen, dat Den Donald ons als één grote Schengen Slangen Zone ziet?
-
Burgerzin bij de Overheid is VER te zoeken! Bij de Burger zelf… heerst het Gezond Verstand ook niet altijd. Bij gebrek aan Wetten of dringende ‘Voorschriften’, toch bij de overgrote meerderheid.
Neemt niet weg, dat ’n ongeluk meestal in ‘n klein gaatje zit.
-
Nu worden ook bij ons zelfs de ziekenhuizen gesloten voor alle bezoekers. ‘Raadplegingen’ gaan wel nog door, maar er mag slechts 1 begeleider mee, indien absoluut nodig. Ouders mogen wel hun kind nog bezoeken.
Let wel: dit zijn ‘adviezen’ van de Overheid. Al-dan-niet vrijblijvend. Wasdanaa? We leven toch in ’n Vrij Land?!!!!
**
 
*
Gisterenavond zijn er zelfs nog speciale ‘lock-down-feestjes’ gehouden in bars en disco’s! Ongehoord en zeker onverantwoord!
De mensen zelf vragen zich af of er in de hele EU niet dezelfde maatregelingen moeten getroffen worden, daar de EU nu het epicentrum is van het virus!!!
-
Buitenlandse Zaken raadt af om naar het buitenland te vertrekken, om daar niet vast te zitten. Niet om er besmet te geraken, of om de veiligheid van de mensen ginder te garanderen of hun terugkeer de onzen.
Veel landen beginnen hun grenzen te sluiten vb. Tunesië, Marokko, … maar ook Polen…
-
In heel Spanje wordt nu ineens de noodsituatie uitgeroepen. Vanaf maandag (waarom niet direct?) gaat iedereen in quarantaine, slechts naar het werk of andere noodzakelijke zaken mag. Zijn eigen woning verlaten. No way. Nu reeds 6000 besmetten en 190 doden.
Raar, hé. Dagenlang was het bij de Media alleen over Catalonië, nog geen 20ste van het ganse Spaanse grondgebied. Misverstand, of mistverband?
-
In Italia zingen de mensen uit volle borst van op hun balkons naar elkaar het Nationale Volkslied. Ze geven hun dokters een hartelijk applaus.
Ach, voor alle Italia Lovers is dat ’n steek door ons hart. De liefde voor het Vaderland en dus voor elkaar ongevraagd en spontaan uitschruwelen: waarom kunnen ZIJ dat wel, en WIJ (nog) niet?
**
*
Het enige ander nieuws is: BDW. Die denkt er ineens aan dat dit land HIER en NU een NOODREGERING moet vormen voor tenminste 1 jaar. Dit op alle vlakken, om de gevolgen van het virus aan te pakken. Anders komen we in een ‘recessie’ terecht. We zullen (weeral) allen wat SPA REINE in onze (Vlaamse) wijn moeten doen:
Diene slimme vogel snuift zijn kans.
Do you know? Nikke knauw het ook. Morgen, Maandag is het De Dag der Dagen voor ’t Belziekske…

Benieuwd wat Eyskens, Willy Claes, Vande la La La, Dewael & het Gentse Liegebeest er zullen van terecht gebracht hebben. Enfin, via via en de hond van de Flipper zullen we het wel te weten komen.
Veel beloven en weinig geven, doet de zotten in vrede leven.
Wanneer is ‘t ‘Nu aan Ons’?
**
*
Laurel & Hardy, of Laruelle (=Straatmadelief?) & ‘t Waelke…
FINITO
*
DROL VAN AL DEZE VADERLANDSCHE BROL
Zoals U ziet, de kroon op dit werkstukje is niet de Corona, maar de schertsvertoning in Het Koninklijk Circus van morgen. Daar gaat men tegen de middag uit de lakens, onderwseg naar Laken. %ondmaskers? Elleboog tikken? Afstand bewaren? Handen én voeten gewassen?
Ha, wat zou ik, en meer nog met mijn daar ’n vliegje wiillen zijn.
Persoonlijk denk ik eerder aan een woedende zwerm honingbijen, die, stekels voorzuit, als Stuka’s afstormen op al die kale schedels boven al die dikke nekken.
Bard, jong, blijft gij daar maar weg. Wacht tode weg is vrijgemaajt voor ‘die van osn’; gij-zelf, schouder aan schouder met den TVG die nu stilaan op (waterstof-)stoom zal zijn gekomen. ’n TGV die nu eenmaal, zolas alle allernieuwste sneltreinen, rijdt zonder… bovenleiding…
*




Geen opmerkingen: