vrijdag 6 maart 2020

86 - HET DAGELIJKS NIEUWS Verkiezingen? Parlement met 2/3 goedgekeeurd??? – Zakenvrouwen Staden & Oostnieuwkerke zijn successen - 3w D – Plus est en Vous

1731
    86 - HET DAGELIJKNIEUWS
*
SLECHT ZIENDEN, GOED ZIENDEN, BLINDEN EN VOORAL VOOR ZIJ DIE ZIENDE BLIND ZIJN
*
VRIJDAG 6 MAART 2020
****
Early in the morning, elders opgestoken. Goed voor de publieke memorie, voor de buikie, de borstie en de keelie
**
‘’t Échte Guvaalke’ Lichtpunt v/d Dag..
*
EEN STAND VAN ZAKEN
*
… een nieuwe ‘Federale’ Belgische Regering?.... /…. de Corona ‘neuzen-tellerij’…/…nieuwe verkiezingen….
*
Tot zover deze nieuwe portie inspiratie…
*                  
Het ‘griepje’ waarover zowel de ‘Federale’ niet eens bestaande ‘Regering van Dovende Zaken; als onze (machteloze) Vlaamse ‘Deelregering’ het hoge woord voeren, is dus blijkbaar ondertussen van… de ‘Medische Sector’ overgeslagen op de fundamenten van dit (bij het haar getrokken) Apenland STAAT.
Het gaat dus van kwaad naar erger. Van een ’griepje’ naar een totale ondergang.
Alhoewel. Na regen komt toch de zonneschijn!

En daar staan ze nu ‘met hun meulekens’. Lijk gestrafte schooljongens. Of moet ik eerder zeggen, als op het punt van in de boeien te worden geslagen. Lijk het past voor beroeps-criminelen?

Voor de goed menende Burger ondertussen echter gaat als van ouds, de zon in het Oosten toch op. Zo leerden we uit de Zaak Salvini (Italië) wel bij, dat het Opperste Tribunaal van deze EUSSR in Straatsburg nog niet vergeten is, dat de Wet niet vatbaar is voor (achterbakse) interpretaties.
Straatsburg, dat is voor ons toch in het Oosten?!!

Dura lex, sed lex.

In onze beschaafde samenleving is iedere Wet, zelfs een ‘Grondwet’, een afspiegeling van ‘de Leer van Rome’ die al 2000 jaar in al haar eenvoud onwrikbaar stand heeft gehouden. Van het ‘Geestelijke’ naar het ‘Profane’: een wisselwerking?
Moderniteit is fundamenteel tijdgebonden en wijzigt om de haverklap. ’t Kan vriezen, ’t kan dooien.
Menselijke wetten zijn menselijke interpretaties van die ene eeuwige Goddelijke Wet. Maar als God ‘afgeschaft’ is, waar is dan het roer waar zelfs een Schip van Staat niet zonder kan? Want dan is het geen ‘schip’ meer, maar een wrak.
**
Graf in Alveringem van C. Verschaeve; door de Staatsvuiligheid onder een dikke laag gewapend beton gegoten….
*
‘Waar men geen kleinheid kan ontwaren’: dat was ooit de getuigenis van Cyriel Verchaeve als hij het had over ‘De Rijn te Schaffhausen’.

‘Nieuwe Verkiezingen’, voor zover die al (zoezegd) grondwettelijk mogelijk zijn, zijn als de Staatsloterij. Altijd prijs. Toch voor enkelen…
En dan… het belangrijkste. De rest…
*
Over Rode Prioriteiten doen we voortaan het zwijgen toe….
*
*
Laat-avond-journaal van de dag voordien
*
*
DONDERDAG 5 MAART 2020
**
*
ITALIA: het openbaar leven valt er stil. Musea, universiteiten, scholen,… DICHT. Tenminste tot 15 Maart. Alle grote ‘events’ zijn afgelast, net zoals de meest vermaarde internationale wielerwedstrijden.
Toeristen & pelgrims blijven helemaal weg,: 80% minder.
Reeds meer dan 4000 mensen zijn er besmet. Er zijn ook al doden…
België: 27 nieuwe besmettingen, waaronder 8 in één gezin in Wevelgem. Maar er is slechts 1 patiënt gehospitaliseerd, de anderen hebben thuis-arrest.
In Antwerpen is er 1 centraal afneempunt voor testen dichtbij het labo. Daar kent men na ½ dag de uitslag van elke test.
In Gooik (VL. Brabant) is er een WZC dicht, daar er 1 werknemer in contact was met een besmet iemand. Zekerheid voor alles, want ze hebben te zorgen voor de meest kwetsbare groep. Een ‘overkoepelend orgaan’, Het Vlaams Agentschap voor Gezondheid en de burgemeester, vinden dit evenwel overdreven.
CHINA: aantal besmettingen blijven dalen, men is daar over de piek heen. Vandaag ‘slechts’ 140 nieuwe gevallen.
De Chinezen hebben nu veel ervaring opgedaan rond het virus, en die delen ze nu met anderen, vooral met de Italianen.
Straks zit Vaticaan Stad nog vol spleetogen met het St. Pietersplein omgevormd tot Plein van de Hemelse Vrede….
De economische gevolgen zijn – wereldwijd - enorm: de export heeft tenminste al 50 miljard € gekost.
**
*
Amnesty International heeft vastgesteld dat in ons land gemiddeld minstens 8 mensen per dag worden verkracht. De overheid moet hiervan een topprioriteit maken, zeggen ze. En het aantal ligt realistisch veel hoger, maar de mensen durven uit angst, schuldgevoel of schaamte niet naar de politie stappen. Daarom heeft iemand die het zelf beleefd heeft, nu een open brief geschreven.
Een ‘Inconvenient truth’ ten gevolge van die duizenden ‘gold diggers’, meestal jonge hitsige mannen die hier rondhangen omdat ze welkom zijn?
**
*
Wilmès heeft de vertegenwoordigers van de werkgever-organisaties en de vakbonden uitgenodigd om mee te delen welke steunmaatregelingen de Regering moet nemen door de economische situatie. Reeds meer dan 100 firma’s hebben een aanvraag ingediend om een tijdelijke werkloosheid aan te vragen.
Zeuneke De Croo stelt bijvoorbeeld voor om de bedrijfsvoorheffing ‘later’ te betalen …
**
*
Het Belgisch ‘Tomorrow Winter’ op Alpe d’Huez wordt afgeschaft. Frankrijk wil dergelijke grote manifestatie momenteel niet.
Men vermeldt wel dat er daar nog altijd kan geskied worden!
*
Kortrijk: de 4 expo’s in De Hallen gaan wel door, dus ook het Tuinexpo. Er is voorzien van vele besmettingsmiddelen zoals gel en zeep.
**
*
‘Tavola’: De tweejaarlijkse afspraak voor de wereld van de “premium food” & drinks, met geselecteerde delicatessen en heerlijke ‘high-end’ producten van +550 exposanten is gepland volgende week, maar afgelast. Want heel veel van de exposanten hebben reeds geannuleerd.
Voor de hotelsector heeft dit een grote impact: veel annulaties.
Brugse Hotels die vooral op Aziatische klanten gericht zijn, lijden ook erg onder het virus.
**
*
Goed nieuws voor het Euthansie Front. De Regering (of wat ook dat die voorstelt) heeft een wetsontwerp klaar om de ‘wilsverklaring’ voortaan voor onbepaalde duur te laten doorgaan. Vroeger was dat slechts 5 j geldig en dan moest men het terug aanvragen.
Zo ziet U maar waar ‘de prioriteiten’ liggen van deze flut-regering, die – grondwettelijk - alleen maar ‘Lopende Zaken’ kan behandelen.
In de zakenwereld zouden dergelijke CEO’s al lang achter slot en grendel gezeten hebben. Maar ja in de polletiek is het ‘business as jou-zo-el’…
**
*
Brussel: Achtduizend-vijfhonderd (8500) personen uit ‘de zorgsector’ zijn ‘op straat gekomen’. Ze zijn opgetrokken naar Min. Beke om te vertellen dat de kwaliteit van ‘de zorg’ in gevaar is! Oplopende wachtlijsten - burn-outs - depressies – tekort aan personeel …
Een kleine delegatie uit ‘de kunstsector’ stapte mee op.
**
*
Volvo-Cars (Gent) opent naast de vestigingsplaats een nieuwe batterij-fabriek voor hun eigen elektrische wagens.
Audi deed dit ook in Brussel.
De voorste hond vangt de haas. Heb ik als jonge gast geleerd van mijn allereerste ‘Baas’. In 1957 waren daar juist geteld 14 arbeiders aan het werk. Nu, in de winter 400 à 500, in de zomer + 700…
U leest het straks hieronder nogmaals: dromen, denken, doen en bluven voort doen’…
*
Verkiezingen in USA: Warren stapt uit de race: wie steunt ze nu?? Dat blijft nog eventjes de vraag.
Erg interessant hé…
**
*
Erdogan en Poetin hebben in Moskou 6 uur vergaderd om de toestand te bespreken rond Syrië, dit vooral om te kalmeren. Vanavond start nog maar eens het ‘staakt het vuren’.
Kijk, van de Poet weten we dat die spreekt namens Rusland. Maar wat in ’s hemelsnaam heeft diene Erdogan te zien met zijn buurland Syrië? Zal ook wel zwaar op de maag van Poetin gelegen hebben. Maar ja, strontvliegen en Turken: een mens zit ermee opgeschept voor hij het goed en wel beseft. Zie de goede oude stad Leuven, ooit het bolwerk van Lowie Lawijt…
**
*
Mevrouw Elien Pieters uit Staden van het bedrijf GEDIFLORA heeft de ‘Womed Award 2019’ ontvangen als beste onderneemster van het jaar. Gediflora, één en al energie uit West-Vlaamse aarde, heeft haar hoofdzetel in Oostnieuwkerke. Het is een ‘business-to-business’ wereldspeler op vlak van ver-edeling en vermeerdering van bol-chrysanten. Er worden ‘stekjes’ betrokken uit en naar Brazilië, Kenia en Florida, aan kwekers over de hele wereld.
Voor haar tellen de vijf “D’s”: Dromen, Denken, Durven, Doen en Deuredoen! Ze studeerde voor Handelswetenschappen en wou de wereld verkennen, maar door het enthousiasme van haar Pa heeft ze het bedrijf overgenomen. Ze is de derde generatie!
**
*
De belofte van het jaar is Valerie Lemahieu uit Beernem. De West-Vlaamse gaf haar job als manager bij Unilin op om zich volop toe te leggen op het uitbouwen van haar sapjeslabel JusRé. Het begon als een passie die ze met vrienden en familie deelde, maar groeide al snel uit tot iets groters. JusRé brengt negen koudgeperste sapjes vol vitamines en smaak.
Hiphip hoera voor onze dames!! Doe zo voort…
         Unilin (Ooigem), later versmolten met Spano (Oost-Rozebeke) waren beiden de grootste nog overgebleven leemplaten-fabrieken die de streek, achter het vlas, hebben rijk gemaakt. Maar, business as joezeël, de nieuwe entiteit is nu in de handen van de…
Amerikanen….
FINITO
**
DROL VAN AL DEZE VADERLANDSCHE BROL
*
Kijk (en dat is weer geen toeval) ook vandaag kunnen we dit geschrijfsel met enkele positieve noten afsluiten.

Vooral die ‘Drie D’s’ van (weeral) twee Knappe Dames die ‘huismoeders’ hadden dienen te zijn, thuis aan de kookplaats, zouden onze jonge mensen moeten kunnen doen dromen.
Il n’est pas nécessaire de réussir, pour perséverer…
‘t Is wel in ‘t Fransoos, maar evengoed, is het ‘n waarheid lijk ‘n koe.
Want wetewel, die 5 D, die zijn oorspronkelijk van ‘Seetie Clercq’, alias Boer Clerck, alias ‘den Ballieu’, die uiteindelijk wereldbekend geworden is onder de naam TAPIJTEN BEAULIEU’.

  1. Er zijn niet veel landgenoten Fr/Vl, die op een privé verjaardagsfeestje aan huis, zowel Georges Bush, Ex-President van Amerika, als Michaël Gorbatsjov, Ex-Sovjet Leider, als GASTEN mogen begroeten.
En Nikke, die als opkomende jonge kracht de opgang van dit textielbedrijf van zeer dicht heb mogen meemaken, kan dat getuigen.
Voorbeeld: ondergetekende is voor ’n prutszaakje in bespreking met ‘aangestelden’ bezig ergens in de ontvangstkantoren. Die zijn allemaal druk bezet. Overal koffie met koekjes. Middag? De bel gaat. Net as vroeger, op ’t Hof, toen de zaak nog ’n boerenbedrijf anex vlasfabriekje was. Iedereen volgt iedereen, naar de Hofplaats, ondertussen omgebouwd tot feestzaal. Iedereen neemt plaats en eet en drinkt. Terwijl de gesprekken ondertussen doorgaan. Tot iedereen ofwel afrondt, ofwel verder gaat met wat men bezig was.
Werkelijk, dat was gewoon ‘zaken doen’ op z’n Vlaams. Jaren later doen dergelijke zaken mij nog altijd dromen….
Wat staat er, voor iedereen te lezen, Oud en Jong, Links of Rechts, weer op de schouwmantel van t Stadhuis in Brugge-die-Scone?
Plus est en Vous.
*
 
*
**
 

Geen opmerkingen: