donderdag 10 november 2016

3809



.
Donderdag 10 november 2016
 H. Leo de Grote
Hij is Groot omdat hij de ‘grote’ Attila de Hun wist te overtuigen het Italiaanse schiereiland te verlaten en zo Rome gered werd van totale vernieling. Gestorven in 461 wordt hij vereerd als toonbeeld van goed herderschap omdat hij zijn schapen en zijn kudde wist te beschermen tegen de barbaren.

*
3809 - HET GROTE ONHEIL IN DE VERWARDE GEEST VAN PROF PAUL DE GRAUWE


Grauwtje balkt
*

De man in kwestie (neen, niet de ezel van de afbeelding hierboven) lijdt aan de typische ziekte bij Marxistisch Slinkx: de voorkeur voor de omgekeerde redenering: om bij terroristische aanslagen nooit de oorzaak te bespreken, maar de gevolgen (= achteruitkijkspiegel theorie), de eigen lelijke kanten altijd bij anderen leggen, andermans geld (belastinggeld) blijven verkwisten om er zelf beter van te worden (de Freya-hype), enz. Ze willen, samen met de Tsjeven, en wis-en-waarachtig nu ook al de Blauwen, maar niet toegeven, dat de tijden veranderd zijn. Ze ploeteren allemaal als blinde mollen naar galg en rad.

Een warrig verhaal deze keer in De Morgen.
Amaai mijne frak, als dàt de leefwereld is van een man met sympathieke allures in Slinkxe zogezegd ‘gematigde middens.”
*

*
Bij winst zal Trump verplicht zijn ongeveer dezelfde politiek te voeren als Hitler
*
Paul De Grauwe is professor aan de London School of Economics. Zijn column verschijnt wekelijks.
08 november 2016

Het gebeurt niet dikwijls maar vandaag, dinsdag 8 november, wordt een historische dag. Zelden is het gevaar voor een terugkeer van de meest rauwe vorm van nationalisme groter geweest dan op deze dag dat de Amerikanen moeten beslissen over de vraag of Donald Trump eerder dan Hillary Clinton president van de VS zal worden.
Volgens de opiniepeilingen zijn de kansen van Hillary Clinton om de verkiezingen te winnen groter dan die van Trump. Maar de recente gebeurtenissen rond het brexit-referendum doen mij twijfelen aan de betrouwbaarheid van die peilingen. De vrees blijft nog tenminste 24 uur in mijn geest hangen: de vrees dat het onvoorstelbare werkelijkheid zou kunnen worden.
Hoe zal die onvoorstelbare werkelijkheid van een Trump-overwinning eruit zien?
Het is ontstellend te moeten constateren dat Trump zijn hele verkiezingscampagne gebaseerd heeft op dezelfde kernideeën als die van Hitler tijdens de verschillende verkiezingen die voorafgingen aan de nazimachtsovername.
Ten eerste is het politiek systeem rot en is de politieke elite corrupt (met Hillary Clinton het symbool van die corruptie). Ten tweede zijn er duistere externe en interne krachten die erop uit zijn het eens machtige Amerika indien niet te vernietigen dan toch tot een tweederangs mogendheid te herleiden.
Ten derde kan Amerika alleen gered worden door een sterke man zoals Trump, die geen relaties heeft met het corrupte politieke establishment. Hij alleen kan Amerika van de ondergang redden en Amerika weer sterk maken. Vervang Amerika door Duitsland en je verkrijgt de nazipropaganda.

Bij een eventuele verkiezingsoverwinning zal Trump vastgeketend zijn door deze nationalistische propaganda en zal hij verplicht zijn ongeveer dezelfde politiek te voeren als Hitler. De bestanddelen van die politiek werden door Trump trouwens al aangekondigd. Andere zullen zich vanzelf opdringen.

Een eerste bestanddeel is protectionisme. Trump heeft heel duidelijk gemaakt dat hij de bestaande handelsakkoorden die 'unfair' zijn voor Amerika zal vernietigen. Dat geldt voor het Noord-Amerikaanse handelsverdrag (NAFTA), maar het betekent ook dat hij protectionistische maatregelen zal treffen ten aanzien van andere landen waaronder China en Europa. Ten tweede wil hij 11 miljoen illegalen deporteren.

De combinatie van die twee maatregelen zal tot een recessie leiden in de VS (en ook bij ons trouwens). Protectionistische tegen-maatregelen door China en Europa zullen de exportsector in Amerika treffen en de verdrijving van 11 miljoen illegale arbeiders zal vele andere sectoren in Amerika die gebruikmaken van die arbeiders een harde slag toebrengen.
Om die recessie te vermijden zal Trump hetzelfde moeten doen als Hitler, met name een groot programma van openbare werken en militaire uitgaven op het getouw zetten. Als dat allemaal groot genoeg is kan dit beleid zelfs tot een economische boom zorgen die Trump, zoals Hitler tijdens de eerste jaren van zijn regime, immens populair maakt. Wat er nadien zal gebeuren, daar durf ik vandaag niet over na te denken.
Er is één groot verschil tussen Trump en Hitler. Trump zal het Amerikaanse Congres moeten overtuigen om dit nationalistische en protectionistische programma door te voeren, en dat wordt geen gemakkelijke klus omdat in grote delen van de Republikeinse partij een aversie bestaat tegenover protectionisme en grote overheidsuitgaven. Hitler kende geen problemen met 'checks and balances' en slaagde er snel in het Duitse parlement uit te schakelen.
Als Trump de verkiezing wint, en ik durf vandaag nog altijd hopen dat dit niet zal gebeuren, blijft er alleen nog de kracht van de Amerikaanse democratische instellingen over, om ons te redden van een groot onheil.
*

U gelooft dat toch ook
een terugkeer van de meest rauwe vorm van nationalisme groter geweest dan op deze dag.
Pardon: bij A.H. was de drijfveer het triomferend socialisme gedragen door de wagen van de Duitse pretentie van toen. Niet omdraaien, beste man, Clinton stond voor het Islamitisch Internationaal Socialisme. Zij en haar clan waren de manipulators, de verspreiders van de besmetting, Trump en de zijnen zijn de remedie daartegen.
de vrees dat het onvoorstelbare werkelijkheid zou kunnen worden
Jan mijn beste Grauwtje, ook bij de Brexit werd (voordien) gehamerd dat de democratie zou trimoferen. Nadien werd en wordt er storm gelopen tegen de uitslag… Typisch verschijnsel bij Slinkx: democratie van het Volk als ‘t in hun kraam past (en opbrengt), anders gaan ze de straat op.
op dezelfde kernideeën als die van Hitler
Minuut, Grauwtje: A.H., de bevlogen korporaal was tot aan het succes van de NSDAP een geboren mislukkeling. D.T is een meer dan succesvol zakenman die net als Berlusconi in Italië, de Staat niet nodig heeft om zijn leiderscapaciteiten te bewijzen.
een tweederangs mogendheid te herleiden
Die ‘duis-tere krachten’: zou Grauwtje soms het sluipend vergif van de Islam bedoelen? Amaai, de Zwarte Moslim-Broeder daar zal dat niet graag horen.
de nazipropaganda
Ik meende nochtans bij de eigen kandidaat van Grauwtje net dezelfde grootheidswaanzin te hebben vastgesteld… ‘Amerika über Alles’, wat is daar in Amerika mis mee? Zo lang nationalisme maar geen export-product wordt, zoals bij  de O’Bama Clan van Hilary Clinton.
Moet ik nog doorgaan? Of bent U al in slaap gesukkeld.
Ja, dat is wat aan het gebeuren is: door al dat Slinkx nostalgisch geleuter vallen de meeste mensen in slaap. Daar waar het tijd is voor actie.
Actie vooral met de focus op de zakenwereld, de taal die President Trump het best bevalt. Waar de zaken floreren,  floreert de Florijn.
En die florijn (de Gulden dus) is de volgende aardschok die de roden zullen moeten verteren. De vroegere munten, die deze soort onvruchtbare Euro naar de prullenmand verwijzen.
Deze Euro brengt, onder de huidige bewindvoerders, een NUL-rente op. Wat het hopeloze van de situatie meteen bewijst.
Maar wees gerust, de woorden van de Amerikaan in Berlijn, J.F Kennedy in zijn jonge jaren, dat A.H. het grootste genie aller tijden is geweest, maar dat het zou duren tot de haat is geluwd voor dat de wereld dat zou herkennen.
Allo, Grauwtje, bent U nog daar? U zou mij anders kunnen bevestigen, dat die Kennedy geen Republikein is geweest, maar een rasechte Democraat.
Ja Ja, de splinter en de balk, nietwaar.

 

Geen opmerkingen: