zondag 27 november 2016

3861



.
ZONDAG  27  NOVEMBER 2016
*
1STE    ZONDAG VAN DE ADVENT
3861 - DE ENE AFSPRAAK IS DE ANDERE NIET   

*
De ene is een ‘dissident’ en wordt aan de deur gezet (Vuye/Wauters); de andere krijgt een blaam (Dewinter) maar mag blijven wegens onmisbaar, en nog een andere (Anke) vliegt op een bezem door de voordeur naar buiten. Onderhuids leeft er dus heel wat dat op uitbarsten staat. En daar probeert een man van vlees en bloed, Francken Theo dus nu iets aan te doen sè. Maar hij spaart daarbij wel zowel de kool als de geit.  Precies alsof die hem zullen sparen, als het eenmaal zover komt.
We gaan er dus op vooruit. Al moeten we daaraan toevoegen, dat de geit, eenmaal we allemaal moslim zijn geworden, een mooie toekomst tegemoet gaat.
Komt er ooit in een verre of integendeel in zeer nabije toekomst eenheid in de rangen? Ik mag het hopen. En omdat ik geen politiek belang heb, maar alleen en uitsluitend ons aller welzijn op het oog heb, hoop ik uit de grond van mijn goed hart (maar met mijn slecht karakter) dat er zeer binnenkort Heilige Huisjes zullen sneuvelen. Twee plus twee in nu eenmaal vier, en daar kan geen enkele Wever iets aan veranderen. Hope weer hij daar ook een kous zou willen aan breien.
*

De Krantse keikoppen
*
Francken sluit N-VA-coalitie met Vlaams Belang niet op voorhand uit
*
Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) sluit niet uit dat de N-VA ooit op stedelijk niveau een coalitie zal vormen met Vlaams Belang. "Dat zal op het moment bekeken en beoordeeld worden", zegt hij in in het VRT-programma De afspraak op vrijdag.

In het programma noemde de staatssecretaris de vraag over zo'n mogelijke coalitie een "hypothetische vraag" en "theoretische discussie", maar hij veegde het niet op voorhand van tafel.

"In een virtueel verhaal waarbij we samen met Vlaams Belang een meerderheid hebben in een grote stad, dan zal dat op dat moment bekeken en beoordeeld worden", zegt Francken, die daarmee een deur openzet. Tot nu toe gingen de Vlaams-nationalisten niet in op een eventuele samenwerking.

In Antwerpen zal dat niet het geval zijn, zegt de prominente N-VA'er evenwel. Maar daar blijkt Filip Dewinter het voornaamste struikelblok. "Bart De Wever heeft al heel vaak zijn absolute reserve tegen de figuur van Filip Dewinter uitgesproken", zegt Francken. "Als we in Antwerpen een meerderheid hebben met Vlaams Belang, dan lijkt mij het moeilijk dat Bart De Wever met Filip Dewinter in zee gaat."

N-VA is geen voorstander van het cordon sanitaire, zegt Francken nog. "Daar zijn we heel duidelijk over." Maar of dat betekent dat de N-VA ooit daadwerkelijk met Vlaams Belang in een coalitie zou stappen, daar is de partij tot nog toe minder duidelijk over geweest.
*
Me dunkt toch dat ik nattigheid voel. In ieder geval, een toegewijd Lid van de Ploeg van den Swigenden Ede heeft de boodschap begrepen. Op het gepaste moment zullen dus de gelederen geopend worden.
Moeilijk is dat niet.
Want als het breekpunt zich aanbiedt, dat een veilige meerderheid voor het grijpen ligt die terzelfdertijd toelaat om alle lucratieve postjes in te palmen, dan zal er niet lang meer getwijfeld worden.
En geloof me, die dag zit er aan te komen. Nooit geen twee zonder drie: de Brexit, Trump in Amerika, deze EU op apegapen, en de volgende dag zijn we Onafhankelijk. Dan bouwen we misschien een muur op de taalgrens die de Francofonen zelf zullen betalen. Om af te zijn van ons gezaag?



Geen opmerkingen: