dinsdag 22 november 2016

3849.
DINSDAG 22 NOVEMBER  2016
FEEST VAN CHRISTUS KONING’
H. CECILIA, H. FILEMON, Z. SALVATORE LILLI
*
Overal komen de fanfares, de koorleden en de kamer-muzikanten tezamen om achteraf ene te kunnen pakken op Cecilia’s gezondheid, al de valse en de andere noten doorspoelend.
*
3849 - DONALD TRUMP, GEWEZEN LANDGENOOT VAN  HET MERKEL WIJF? 


Enkele uren voordien ongewenst nachtelijk bezoek gehad.  Van de soort die Trump en nu ook Fillon hun land willen uitzetten?
*
Die aardverschuiver Donald Trump veroorzaakt schokgolven waarvan het einde nog niet in zicht is. Fantastisch voor iemand wiens grootvader misschien wel met de Red Star Line uit Hamburg naar Amerika is uitgeweken, precies alsof het gisteren was.
Echt iets om naar uit te kijken. Liefst na zoveel mogelijk ingewonnen waarheidsgetrouwe gegevens. Iets waarvoor niemand bij de traditionele ‘Pers’ terecht kan.
Maar wat is nu precies de rol van de ‘tegen-pers’, d.w.z. de rol van wat soms wel de ‘Sociale Media’ wordt genoemd?
Toch leuk, die gratis digitale mogelijkheden. Want als die ‘alternatieve pers’ sociaal kan genoemd worden, wat is dan wel de reguliere Pers? O Dio mio! Wat ’n verspreking!
Maar goed. De blogwereld is iets nog helemaal anders. Het is de wereld waar de Burger elke dag weer in wakker wordt. Voor zover hij (of zij, of beiden) tenminste ‘s nachts niet bij elkaar gebokst werd door een bende ‘home-jackers’ die op zoek waren naar ‘Sociale Rechtvaardigheid’. Of misschien wel naar de ‘Rechtvaardige Belastingen’ waar de Tsjeven vruchteloos naar op zoek zijn.
Komt mij daar vandaag toch onderstaand archiefbeeld opgedoken. Diene Trump, das nen Beier! Allez, ik wil zeggen van de soort waaruit Beiers gewoonlijk gemaakt worden. Ja Ja, ‘Bei uns in Deutschland’, het Duitsland van de IJzeren Bismarck en van Nonkel Dolf. Wel, wel wel!
Een familie onmeetbaar rijk geworden met het zweet der goud-delvers in Alaska…. Moet U horen!
*


*
Grootvader Trump wou terugkeren naar Duitsland, maar mocht niet

*
Friedrich & Sissi Trump, de grootouders van Donald Trump. ©Wikipedia
*
Het heeft niet veel gescheeld of de familie Trump had zich nooit in de Verenigde Staten gevestigd. De geëmigreerde grootvader van Donald Trump wou immers na zijn huwelijk terugkeren naar Duitsland, maar werd er verbannen.
Friedrich Trump, de grootvader van Donald Trump, werd in 1869 geboren in Kallstadt, in het toenmalige koninkrijk Beieren. Op zijn 16e vertrok grootvader Trump naar de Verenigde Staten in de hoop er zijn fortuin te maken. Hij werd aangetrokken door de zogenoemde 'gold rush'. In plaats van zelf op zoek te gaan naar goud verzorgde hij accommodaties voor de goudzoekers in Alaska. Naar verluidt deed hij later ook een bordeel open.
Friedrich stuurde het goud waarmee zijn klanten hem betaalden geregeld naar zijn zussen, die intussen naar New York waren geëmigreerd en er handelden in vastgoed.

Toen hij in 1901 in Kallstadt op bezoek was, werd hij verliefd op Elisabeth Christ, met wie hij een jaar later trouwde. Het koppel keerde terug naar de VS, maar Elisabeth kreeg heimwee en wilde graag terugkeren naar Duitsland.
Smeekbede
Daar werd echter een stokje voor gestoken door de autoriteiten. Toen Friedrich Trump in 1885 vertrok, had hij daar immers geen toestemming voor gevraagd. Bovendien ontsnapte hij zo aan de verplichte legerdienst. Trump werd voor die overtreding verbannen, zo blijkt uit een koninklijk decreet dat de Duitse historicus Roland Paul ontdekte in lokale archieven. Dat decreet beveelt "de Amerikaanse burger Friedrich Trump "de regio" ten laatste op 1 mei" te verlaten, "of anders gedeporteerd" te worden.
In een poging het decreet te omzeilen, schreef Trump een brief naar de prins-regent Luitpold waarin hij hem smeekte om niet uitgezet te worden, maar Luitpold liet zich niet vermurwen. Friedrich en Elisabeth keerden op 1 juli 1905 voorgoed terug naar de VS. Elisabeth was op dat moment drie maanden zwanger van Fred Trump, de vader van president-elect Donald.
*
Allez, zeg. Wie had dat nu kunnenken ’n Soort Feldwebel aan de knoppen van de nucleaire macht! Is dat niet gevaarlijk?
En wat weet het Merkel-Wijf nu? Of lopen onze kleinkinderen straks weer op straat al zingen van ‘Deutschland, Deutschland über Alles’?
Maar een Duitser die voor de 3de generatie in Amerika leeft, die is toch grondig ontluisd? Een beetje Deutsche Grundlichkeit mag, maar zoals Merkel het wil, met de rechterarm aan iedereen laten zien hoe hoog de sneeuw lag? Dieser Zeit isst schon längst vorbei! 

*


Geen opmerkingen: