woensdag 23 november 2016

3848



.
WOENSDAG  23  NOVEMBER  2016
H. CLEMENS, H. COLUMBIAAN, H. TRUDO van Haspengouw: de fruit-heilige van bij ons
Alfonske is aan stoefen aan de den toog over goê en slechte menagen, vouwen met de broek aan, enz.
“Ikke ben baas in mijn huis!  Gisteren riep ik nog naar mijn vrouwe dat ze warm water moest gaan halen. Ge had dat moeten zien!” – “Amaai en brengt ze dat dan subiet?” wilde er nen olijkaard weten.  “Ge meugt er zeker van zijn,” zei Fonske, “voor geen geld van de wereld wille ik afwassen met koud water.”
-
3848 - OVER DE WORTELS VAN HET KWAAD 


*
De man van de afbeelding stellen wij ons best voor in woestijnklederdracht. Een  Judas – laten we vooral zijn kale kop goed onthouden – heeft een historische misdaad op zijn geweten die hem nooit kan vergeven worden. En wat erg is, jaren later gaat hij er, en in stijgende lijn, nog altijd prat op.
Wat ook historisch is, is dat in Coburgia een misdaad tegen de gewone mens nooit bestraft, maar beloond wordt. Meestal met mooie lucratieve postjes. En zo houdt die poco-wereld van hoog tot laag met veel mooie woorden, zichzelf in stand…
Elkaars rug krabben, heet dat bij de apen in de Zoölogie. Moest ik nu in dit winters weer Filip heten, ik zou voorstellen nu al op zekere nacht voor die soort een lege apenkooi klaar te zetten op de Antwerpse Groenplaats. Of beter nog: lijk tijdens de ‘repressie’, overal op de lege voetbalvelden. Opschrift: voorbehouden voor zij die het verdienen. Niet voederen.
Maar of er voldoende apenkooien bestaan met voldoende capaciteit, valt te betwijfelen. Maar we kunnen nog altijd de apen en de leeuwen in de Zoo loslaten. Niet dringen. Er is plaats genoeg.
*
Bewaker van het IJzeren Cordon Sanitaire…
      
Ams Sjeik, de natte droom van Gheysels….
*

Jos Geysels over zijn initiatief tot cordon sanitaire: "Vlaams Blok was mijn vijand"
De Morgen blikt terug op 25 jaar Zwarte Zondag, en elke dag maakt een bevoorrechte waarnemer een analyse. Ook Jos Geysels (64), eind jaren 80 boegbeeld van de groene partij Agalev, blikt terug. Hij nam in 1989 (al) het initiatief voor het cordon sanitaire, en blijft daar volmondig achter staan. “Het is niet omdat een partij veel stemmen haalt, dat ze een partij is zoals de andere.”
"Democratische grondbeginselen moet je beschutten: we kunnen over duizend dingen van mening verschillen, maar niet over het feit dat alle mensen gelijk zijn", zegt Geysels in het interview.

Twijfels over de effectiviteit van het cordon veegt Geysels van tafel, ook al werd het Vlaams Blok/Vlaams Belang verkiezing na verkiezing groter. "Het cordon was helemaal geen strategie en geen vergissing. Het heeft zijn werk gedaan: die partij heeft nog nooit bestuurd."

De partij helemaal verbieden is echter nooit een optie geweest voor de architect van het cordon sanitaire. "Ik heb jarenlang naast Filip Dewinter gezeten in vergaderingen van het Vlaams Parlement. Dat is democratie. Niemand heeft hun spreekrecht ooit beknot. Zij hebben overal afgevaardigden, tot en met de Raad van bestuur van de VRT."
*

Niemand heeft hun spreekrecht ooit beknot
 
Ja, zo staat het daar, zwart op wit. Spreken kon, maar niemand mocht luisteren. Of knikken. Maar er staat ook: ‘ze’ hebben nooit mee bestuurd. Jos bedoelt: we hebben ze altijd als schurftige honden uitgesloten. Anders gezegd: wij, de goeden, hebben de anderen op een algemeen menselijke manier hen de keel proberen toe te nijpen. Wij konden niet anders: het was zij of wij. Die kunnen dus niet klagen onheus te zijn behandeld.
Het ontgaat de Jos dat hun moordpoging blijkbaar niet goed is gelukt. Maar hij gaat verder.
Hadden die van ons gedacht willen zijn, we zouden samen de bloemetjes hebben buiten gezet… Of samen naar de ‘Miekes’ kunnen gaan.  Of zelfs zo maar ergens naast elkaar zitten. Niet van hun gedacht? Dan slooan z’up joen mulle. Of ze steken U, in naam der politiekle correctheid, apart in afzondering om zelf niet ‘besmet’ te worden.
Had men 25 jaar geleden al, minstens geluisterd naar de boodschap van het Vlaams Blok/Belang, dan kon iedereen nu rustig naar de Kerstmakrt – o pardon, de ‘Wintermarkt’- gaan, zonder vrees om de volgende morgen wakker te worden, in striepkens en losse onderdelen ergens in een dodenhuisje.
Lees en maak vuisten in Uw broekzakken, wat het Vlaams Belang reeds jaren geleden schreef (Blz 9).
*
PS:
Eigenlijk heb ik helemaal niets tegen deze in-groene fundamentalist. In m’n korfaat West-Vlaams dialect zeg ik daar alleen over, dat hij er mag zijn. De strontvliegen zijn er ook.
En ook: als z’n opvolgster in de Kamer een spraakwaterval voortgebracht te hebben van het kogelrond formaat van ene Myriam Almaçy, de Antwerp-Turkse konthefster, wel dat kunnen er ook niet veel van zichzelf zeggen.
Enne a propost, Jos: als Opperbevelhebber van de Boekenbeurs, daar Uitgeverij Egmont uitsluiten, is dat het bewijs van jullie tolerantie? Die zijn daar nu eindelijk voor naar de Rechter gestapt met een flinke eis tot schadevergoeding. Tijd voor U om eindelijk in de coulissen te verdwijnen?


.


."

Geen opmerkingen: