vrijdag 25 november 2016

3855



.
VRIJDAG  25  NOVEMBER  2016
H. CATHARINA van ALEXANDRIE: beschermvrouwe van de textielnijverheid en gediend tegen het ‘katrienewiel’.
*
‘Sint-Katrien in ’t wit gekleed,
Zeven weken sneeuw ons leed’


3855 - MET WIE MEN VERKEERT   WORDT MEN VEREERD 

Het kampioenstrio. Rechts in beeld het slachtoffer van vrouwenhaat.
*
Het is niet toevallig weer De Morgen die dit moslim-schandaal de kat de bel aanbindt, net zoals het niet toevallig is dat ons lodderig oog op dat artikel viel. Inderdaad, hier in Godvergeten landelijk Centraal Italië zijn onze naaste buren een koppel Noren uit het land van de ‘Morgenstemming’ uit de Peer Gynt-suite van Edward Grieg. Mooiere melodie om de dag te beginnen bestaat er niet.
*
Laat gerust de muziek op staan, het zal, als U verder leest, Uw geweten sussen. Nog gehoord van het stinkend rijke oliestaatje Qatar? Het stinkt er oorverdovend naar pietrol, pietrol en nog eens pietrol, uren ver in de hete woestijnwind, maar men is er wel stinkend rijk door geworden. Stinkend rijk: dat is wel de juiste benadering. Raar dat de Slinxen dààr waar al dat geld zit, dat daar niet gaan halen.
*


*
Noren willen excuses: werd wielrenster in Qatar aangereden vanwege korte broek?
*

De Noorse wielerfederatie wil excuses van de internationale wielerunie UCI naar aanleiding van een aanrijding van juniore Susanne Andersen tijdens de WK in Qatar. Volgens bondsdirecteur Hans Falk zou Andersen bewust zijn aangereden door een politieagent, omdat ze op de openbare weg in korte broek reed.
23-11-16, 15.52u - Iwan Tol
*
Andersen vertegenwoordigde Noorwegen afgelopen oktober in Qatar op de tijdrit en wegwedstrijd voor junioren. De aanrijding vond plaats na de tijdrit, toen ze vanaf het finishgebied op weg was naar het teamhotel in de hoofdstad Doha. Volgens Falk, die vlak achter haar reed, schepte de auto haar van achteren. "We dachten dat ze dood was, zo akelig lag ze erbij."

Andersen werd met een ambulance naar het medisch centrum van de UCI gebracht. Daar bleken de verwondingen mee te vallen, ze had vooral veel schaafwonden aan benen en gezicht. Falk: "Toen ik vertelde dat ze was aangereden, zeiden drie personen onafhankelijk van elkaar dat dat wel vaker voorkomt als vrouwen hun benen niet bedekt hebben. Dat waren buitenlandse werknemers van westerse bedrijven in Qatar."
Controversiële kledingstijl

Twee jaar geleden startte de overheid in Qatar een campagne om toeristen te wijzen op hun controversiële kledingstijl. In de grondwet is opgenomen dat iedereen in het land zich moet houden aan de publieke moraal en de nationale tradities. De islamitische dresscode schrijft voor dat schouders en knieën bedekt moeten zijn.
Eenmaal terug in het hotel, realiseerde Falk zich pas wat er was gebeurd. "De politieagent die de aanrijding veroorzaakte had helemaal niet geremd. Er waren ook geen remsporen. Susanne lag daar te schreeuwen op de grond, maar hij deed niets, behalve een sigaret opsteken. Toen begon het te dagen dat het een bewuste aanrijding was geweest. Maar ja, hoe bewijs je dat?"

Van de ambassadeur kreeg Falk het advies om geen proces-verbaal te laten opmaken. Het zou betekenen dat de 18-jarige Andersen gedurende het onderzoek in Qatar zou moeten blijven. Aan de UCI vroeg Falk om andere landen te waarschuwen voor het dragen van korte broeken buiten het parcours. "Maar in de dagelijkse nieuwsbrief stond alleen vermeld dat we te gast waren in Qatar en dus hun regels moesten respecteren."
*
Peter Sagan (midden) tussen 2 pietrol-boeren
*
Peter Sagan volgde zichzelf in Qatar op als wereldkampioen bij de mannen. ©TDW

Falk vermoedt dat de UCI geen problemen wilde met het organiserende comité in Qatar. "Zij hebben veel betaald om de WK te organiseren. Kennelijk vindt de UCI het geld van Qatar belangrijker dan de veiligheid van de renners. Dat is een kwalijke zaak."

Dat de zaak nu pas naar buiten komt, heeft volgens Falk te maken met een afspraak met de Noorse tv-zender TV2. "Zij kregen lucht van de aanrijding en wilden ons daar tijdens de WK over interviewen. We hebben gezegd dat we pas wilden reageren als we weer veilig in Noorwegen waren. Vorige week is het interview uitgezonden."

De vraag of grote sportevenementen wel in islamitische landen gehouden moeten worden, vindt Falk een lastige. "Wij vinden het geen enkel probleem om de regels te respecteren, maar betekent dat dan dat je met bijna veertig graden een lange broek moet dragen? Je kunt ook omgekeerd redeneren: als Qatar de WK wielrennen binnenhaalt, mag je ook verwachten dat zij begrip hebben voor de gebruiken van de sport."

Volgens Thorwald Veneberg, die in Qatar technisch directeur was bij de KNWU, heeft de Nederlandse ploeg één keer problemen gehad met Qatarese inwoners. "Dat was toen renners en rensters in de lobby met hun fietsen stonden te wachten voor een training. Een man werd daar enorm boos over. Het ging hem om het hele plaatje, begreep ik; die fietsen in de lobby én de niet volledig bedekte benen. Ik heb tegen de man gezegd dat je met schreeuwen niets oplost."

De UCI wilde ondanks herhaald verzoek niet reageren op de aantijgingen van de Noorse wielerfederatie. Tegen TV2 liet een woordvoerder eerder weten dat ze contact hebben gezocht met het organisatiecomité van Qatar, maar daar geen reactie op hebben gekregen.
*
Susanne Andersen wordt door de Noorse wielerfederatie uit de wind gehouden. 
*
Kijk, Qatar is Zoetenaaie niet, of Zoerle –Perwijs. In Qatar zijn op de markt de knapste vrouwen nog minder waard dan een goed gekweekte en wel opgevoede geit. Geiten lopen er in de straten dan ook zonder ook maar één vezeltje textiel aan hun lijf en niet eens op hoge hakken. Dames daarentegen dienen van kop tot teen ter worden ingebusseld, maar lopen er, om het verschil met geiten te beklemtonen, wel op hoge hakken.
Een vrouw op een fiets met blote benen helemaal tot in haar hals: dat hoort daar niet thuis. On Zoetenaaie of Zoerse-Perwijs wel, maar daar is dan ook niet veel te verdienen.
En eerlijk gezegd: het is nog juist ook….




Geen opmerkingen: