zaterdag 26 november 2016

3859



.
.
ZATERDAG 26  NOVEMBER 2016
SINT-JAN BERCHMANS: patroon van de studerende jeugd

3859  - ZEKER? HET IS EEN MOORDAANVAL, MAAR ZEKER GEEN TERREUR-AANVAL EN NOG VEEL ZEKERDER  GEEN MOSLIM-TERREUR AANVAL


*
*
U moogt er zeker van zijn. het stond zelfs zo in al de gazetten. Met bijna woordelijk dezelfde teksten. Bij de een al wat brutaler geformuleerd dan bij de andere. Missionarissen werden daar dan ‘monniken’ en ‘nonnen’. Maar één ding was zeker. De dader was ‘een man’, ge-dubbelcheckt aan de hand (sic) van zijn genitaliën. De huidskleur? Is niet bekend, ’t was immers donker. Was het een geradicaliseerde kontheffer? Een intensief opgespoorde teruggekeerde Syrië-strijder op vrije voeten? Ook dàt is niet geweten, want de man is er vandoor gegaan voor hij had geantwoord. Die ‘non’, dat vod, was trouwens al leeggebloed voor ze die vragen had kunnen bedenken.
Ook is het niet geweten of hij van het Vrijdag-Gebed kwam, of dat hij er juist naartoe wilde maar de weg was kwijt geraakt. Dat hij een mes bijhad, en een geweer met afgezaagde loop wijst misschien wel in de richting van moslim-terreur, maar zolang er niets bewezen is, is die man onschuldig. We leven hier niet in Turkije, hé.
Zeker, die dode ‘vrouw’ is een aanwijzing, maar ook niets meer dan een stomme getuige.
We moeten immers nu meer dan ooit vergevingsgezind zijn, zoals Jomme Docks ons ooit leerde in De Collega’s. Vooral vergevingsgezind zijn, dan overkomt ons niets…
*


De Krantenkoppen
*
Aanval op rusthuis voor monniken nabij Montpellier
Een gewapende man is gisterenavond rond tien uur een rusthuis voor gepensioneerde monniken in Montferrier-sur-Lez, nabij Montpellier, binnengedrongen. In het gebouw wonen zo'n zestig bejaarde monniken samen met enkele nonnen. Een vrouw kwam bij de aanval om het leven. De politie is momenteel op zoek naar de verdachte. Volgens Reuters is er geen indicatie van terreur.

Bij de aanval kwam één persoon om het leven. De schutter zou de vrouw met drie messteken hebben gedood. De identiteit van de overleden vrouw is nog niet bekend.

De schutter is nog niet gevat. De politie heeft het hele gebouw vruchteloos doorzocht. Ook in de bijgebouwen en de kelders is de schutter niet gevonden. De politie heeft een grotere perimeter opgezet en kamt nu de omgeving uit op zoek naar de dader. Ook worden getuigen gehoord en probeert de politie de identiteit van de dader te achterhalen. Dat meldt Le Figaro op basis van een correspondent ter plaatse.
Criminele daad, geen terreur

Volgens Michel Fraysse, de burgemeester van het stadje Montferrier-sur-Lez, waar het 'Maison de Retraite des Missions Africaines', ligt, gaat het om een "criminele daad". In het rusthuis wonen voormalige Afrikaanse missionarissen en enkele nonnen. De gemiddelde leeftijd van de bewoners is erg hoog en ligt rond de 75 jaar, al zouden er ook enkele bewoners van over de negentig zijn.

Persbureau Reuters meldt op basis van een bron dat er geen indicatie is dat het incident gelinkt is aan terrorisme. Over de dader of het motief is nog niets bekend.
Hoogste staat van paraatheid
De antiterreureenheid van de Franse Gendarmerie (GIGN) verleent bijstand aan de aanwezige politie. De politie van Frankrijk is in een hoge staat van paraatheid, omdat het land het afgelopen jaar meerdere terroristische aanvallen heeft gekend. Afgelopen zomer werd in het Franse Saint-Étienne-du-Rouvray nog een priester gedood in naam van terreurgroep IS.
*
’s Avonds laat werd de dader al bij de lurven gevat, en waarachtig, het bleek ‘een man’ te zijn. Verder gaat niemand dat een sikkepit aan waarom hij dat deed. Ook bij de Fransozen is het Geheim van het Onderzoek... heilig.
En meer zeg ik daarover niet. Want de dader is hoe dan ook, onderweg om als Heilige Martelaar voor de Goede Zaak op de kalender te geraken.
Buitenlandse zenders meldden in de loop van de dag dat IS de aanslag opvordert. Het is dus niet zo, dat de Paters dat zouden uitgelokt hebben, wat al de ronde deed om hun pedofiele neigingen in de doofpot te krijgen.
De politie volgt ondertussen nog altijd een spoor, al is dit door de overvloedige regen daar in de streek niet eenvouding. Wie Montpellier zegt, zegt ook de Katharen en het heeft honderden jaren gekost vooraleer die uitgeroeid waren. En pas op: de streek is een betwist gebied als hinterland van Nizza, Nice in ’t Fransoos. Moest Mussolini lang genoeg geleefd hebben, heel het gebied was terug Italiaans grondgebied geworden. Dus zoekt de Gendarmerie maar verder, zelfs tot in het Centrum van Saint-Tropez. Hopen die soms daar Louis de Funès nog aan te treffen? Mens, wat was me toen dat daar een gezellige tijd!
Vooral met deze laatste opmerking, wil ik de aandacht trekken, dat de moordenaar van Montferrier-sur-Lez misschien wel een daad is van een of andere populist-nationalist die het gezag daar wil omverwerpen.  Om er een provincie van te maken van Het Islamitisch Kalifaat van Sultan Erdogan.


Geen opmerkingen: