maandag 14 november 2016

3828
Dinsdag  15  november 2016
H. Albert de Grote,  H. Leopold en H. Flaviaan
In België  Coburgia vieren ze vandaag het feest van de dynastie.
“Verdwijnt de boer van de akker,
dan worden honden en jager wakker!”
*
3828 - HET OUDE AVONDLAND WORDT STILAAN HERDACHT EN HERTEKEND
*
In De 7de Dag hebben de Wereldverbeteraars ineens heel wat minder noten op hun zang. Er wordt zelfs met vrees en hoop geluisterd aar het Vlaams Belang.
Een vooruitgeschoven reactie op het overgewaaide Trumpisme?

Londen is/was sedert vele gelukkige jaren het financieel kloppend hart niet alleen van het oude Avondland, maar evengoed van de rest van de wereld.
Trafalgar Square
*
Maar het EU-avontuur schijnt hen toch geen deugd te hebben gedaan, vooral daar dit dreigt af te lopen en Engeland terugvalt op zijn knechtenrolletje in dienst van de Nieuwe Wereld.
Als Vlaming en dus altijd een beetje Anglofiel voel ik wel heimwee naar die oude glorie die ze verkwanseld hebben door het machtige Duitsland tot twee keer toe te hebben weerstaan. En, als het voor beiden te laat is, willen ze nu wel ten eeuwigen dage vrienden blijven. Want Frankrijk de eeuwige erfvijand, ligt ook al op apegapen.
*


Begint de 'brexodus'?   "Citigroup plant verhuizing 900 jobs uit Londen"
Koen Haegens - Bron: de Volkskrant
*
De Amerikaanse bank Citigroup bereidt een grootschalige verhuizing door vanuit Londen naar Dublin. Dat meldt de Sunday Times op basis van bronnen in de Ierse hoofdstad. Het zou gaan om maximaal negenhonderd banen.
Als dat waar blijkt, is de lang verwachte 'brexodus' begonnen. Al direct na de uitslag van het brexit-referendum in juni werd een uittocht van financiële bedrijven voorspeld. Dat is nodig, omdat zij bij een Brits vertrek uit de EU een deel van de Europese markt niet langer mogen bedienen vanuit de Londense City. Als nieuwe vestigingsplaats wordt naast Frankfurt, Parijs, Dublin en Luxemburg ook Amsterdam genoemd.

De afgelopen maanden werden banken en andere financiële bedrijven door de ene na de andere Europese stad het hof gemaakt. Zo boden Franse toezichthouders aan om juridisch papierwerk in het Engels te accepteren - geen geringe concessie in het land dat nog altijd prat gaat op Frans als wereldtaal. "We rollen de rode loper uit", beloofde een hoge Parijse stadsbestuurder. Duitsland overweegt op haar beurt de strenge ontslagwetgeving te versoepelen, om bankiers naar Frankfurt te halen.

Consultants verwachten dat nu het einde van het jaar nadert, financiële concerns een 'shortlist' van hun twee of drie favoriete verhuislocaties opmaken. Op sommige daarvan staat Amsterdam, bevestigen diverse adviseurs die nauw betrokken zijn bij het proces. Vooral bij Japanse banken lijkt Nederland goed te liggen. Zo werd onlangs bekend dat de grootste van dat land, Mitsubishi UFJ Financial, haar activiteiten op het Europese vasteland vanuit Amsterdam gaat aansturen. Overigens gaan de consultants er niet van uit dat veel ondernemingen in hun geheel vertrekken uit Londen. Zij verhuizen alleen het hoogst noodzakelijke deel van hun activiteiten.

Onheilspellend geruststellend
*
Met de komst van Citigroup, één van de grootste banken ter wereld, zou Dublin een belangrijke slag slaan. Volgens het bericht in de Sunday Times kijkt de bank er op informele wijze naar onder meer regelgeving en geschikte kantoorruimte. Daarmee heeft Amsterdam het nakijken. Of dat erg is, wordt betwist. Critici wijzen op de gevolgen van de komst van meer bankiers voor, bijvoorbeeld, de huizenprijzen. Zij vrezen ook voor versoepeling van de Nederlandse financiële wetgeving, zoals de strenge bonusregels.
*
Dat er voorgoed een bladzijde in het Grote Geschiedenisboek is afgesloten, bewijst wel degelijk onderstaand verhaal.
“Het is genoemd naar de slag bij Trafalgar van 1805 waarbij Horatio Nelson een Spaans-Franse vloot van Napoleon versloeg. Bij dit zeegevecht kwam Admiraal Nelson om het leven. Hij ligt begraven in St. Paul's Cathedral. Door de overwinning op Napoleon kon het Verenigd Koninkrijk voor vele jaren zijn heerschappij over de zeeën vestigen”
Het woord is nu voor lange tijd aan de Nieuwste Nieuwe Wereld. Om in vrede en harmonie te leven met de hertekende Naties die de kunstmatige constructies van door elkaar gehaspelde volkeren moesten lijmen.
Tenslotte kruipt het bloed waar het niet gaan kan. En daar kunnen nog geen 100 Napoleon Bonapartes of Karl Marxen een enkele jota aan veranderen…

*
Het Londense slagaderbloed begint weg te stromen. Men weet waar zoiets begint, maar niet war het eindigt….
 

Geen opmerkingen: